rigacitacivilizacija

Nosaukums: Rīga- cita civilizācija.
Autors: Arvīds Jozaitis
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2014
LPP: 432

Par grāmatu-
Kā mūs redz kaimiņi lietuvieši? Apmēram šādi varētu raksturot grāmatas galveno domu. Latvija, latvieši un Rīga- kā šie trīs lielumi gājuši cauri gadsimtu vēstures līkločiem un saglabājuši visu to, ko joprojām dēvē par Latvija, latvieši un Rīga.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Arvīds Jozaitis- Rīga- cita civilizācija

To, ka grāmata sākotnēji bija domāta lietuviešu lasītājam, it kā nevar pamanīt. Liekas, ka autors dažus gadus pavadīdams Rīgā, centies aptvert mūsu vēsturi, kultūru un attiecības ar kaimiņiem. Un jāatzīst- viņam tas ir izdevies. Tikai uz beigu pusi lasot, pamazām piezogas sajūta- viņš tomēr rakstījis citiem, ne latviešiem. Jo daži politikas procesi un politiķi (esošie un topošie) ir skatīti jau nu pārāk no malas.

Lai gan- visa grāmata jau tāda ir- ar skatu no malas. Kā nekā, brāļu tautas pārstāvis, dzīvodams kaimiņos, visu šo redz nedaudz savādāk- pārsvarā ne tik dziļi, ar smaidu un ar diviem Kindzuļiem. Šie divi tipi (latviešu un lietuviešu Kindzuļi) grāmatā parādās ik pa laikam un mēģina parādīt to vidējā latvieša un vidējā lietuvieša skatu uz vienu vai otru notikumu, kas aprakstīts grāmatā.

Un apraksts viņam izdevies visnotaļ interesants- tāds nedaudz virspusējs skats uz mūsu vēsturi un kultūru. Ar ironiju un nelielu kaimiņa salīdzinājumu. Rezultātā var teikt, ka lasīju mūsu vēstures īso kursu. Tā, no senajiem laikiem, līdz pāris gadus veciem notikumiem.

Daudzas lietas, kas aprakstītas grāmatā, man bija jaunums. Nezinu, cik tam visam var ticēt vai neticēt, bet daži fakti lika paskatīties uz tiem notikumiem savādāk. It kā jau grāmatas beigās ir norādītas atsauces un šaubām par vienu vai otru notikumu nevajadzētu, bet tomēr- kaut kāds šaubu velniņš ik pa laikam iedīdījās. Arī tas, ka dažas nodaļas man likās liekas. Nu, vismaz es tās līdz galam neizpratu.

Bet īstenībā tās šaubas ir mierīgi liekamas malā- galu galā tas ir stāsts par latviešiem un Rīgu (kas īsti latviska laikam nekad nav bijusi) un no malas viss ir savādāk redzams. Tāpēc labāk mēģināt izbaudīt šo darbu kā Latvijas vēstures notikumu un sabiedrības vērtējumu.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.