Piters_Vendija

Nosaukums: Pīters un Vendija
Autors: Džeimss Metjū Berijs
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1981
LPP: 104

Par grāmatu
Kādu vakaru Pīters Pens, mazs zēns, kurš negrib augt liels ielido Dārlingu bērnu istabā un uzaicina Vendiju ar viņas brālīšiem doties līdzi uz Nekurnekadzemi.


Par Pīteru Penu līdz šim biju izglītojies tik vien no multenēm un Holivudas filmas. Protams, arī bez tām es zinātu, ka ir tāds puika, kurš dzīvo Nekurnekadzemē un cīnās pret pirātiem. Pārlieku daudz jau viņa vārds un tēls tiek ekspluatēts.

Šoreiz nolēmu aizlāpīt šo literāro caurumu savā lasītāja vēsturē un ķēros klāt tā teikt- pirmavotam.

Jāsaka, ka pirmavots gadījās tāda plāna, un lappuses nesaturoša grāmata, kuru atceros esam savulaik arī savā bērnu dienu grāmatu skapī atrodoties. Tik tā arī ilgāk par grāmatplaukta pārkārtošanai nepieciešamo laiku, to neesmu turējis rokās. Šoreiz misiju izpildīju- izlasīju stāstu par Pīteru Penu, nozaudētajiem puikām, pirātiem, indiāņiem, tikšķošo krokodilu un ļauno kapteini Džesperu Ķeksi.

Atzīšos, mani samulsināja Dārlingu bērnu aukle Nena. Nācās pat nedaudz pārlasīt iepriekš lasīto- vai tiešām tas ir suns?

Lai arī plāna grāmata, te bija viss ko mazi puikas un meitenes var vēlēties- puiku cīņa pret pirātiem, indiāņu princeses glābšana, nešpetnā laumiņa Skārdulīte, Vendija kā māmiņa un fināla cīņa ar galveno ļauno Nekurnekadzemē- kapteini Ķeksi.

Pēc izlasīšanas skaidrs, ka ”Pīters un Vendija” ir tāda tīrasiņu priekšālasīšanas grāmata maziem bērniem, jo tagad izlasot liekas, ka tāds tipisks bērnu stāstiņš- bez ilgiem un dziļiem prātojumiem, bērnu uztverei atbilstošs, īsiem notikumiem un tikpat īsām nodaļām. Tā teikt- vecākiem nenāksies pašiem atplīst pie bērnu gultas lasot grāmatiņu. Varbūt pat varētu ieteikt šo grāmatu jaunajiem lasītājiem, kuri vēl tikai lasa savu pirmo grāmatu desmitu. Varētu (vajadzētu) patikt.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.