Nosaukums: Pilsētu dedzināšana.
Autors: Kai Āreleida
Izdevniecība: Lauku Avīze
Gads: 2017
LPP: 334

Kai Aareleid– Linnade poletamine.,2016.
Tulkojums latviešu valodā- Maima Grīnberga

Par grāmatu-
Tīna piedzima neilgi pēc Otrā pasaules kara Igaunijā, bet viņas atmiņas par tēvu un māti sniedzas nedaudz pirms tam. Tās atdzīvināja Tīnas vasarnīcas apzagšana 2013.gadā, kad viņa, tur ierodoties, pamanīja uz sienas tukšumu tur, kur bija jābūt tēva portretam. Un atmiņas ne vienmēr ir tās labākās un jaukākās, lai gan, protams, netrūkst arī tādas.

Nez kāpēc biju iedomājies, ka šī grāmata nav man. Pat nezinu, kas tā lika man domāt- vāks, nosaukums, manas iedomas, bet biju nospriedis, ka šo darbu mierīgi varu izlaist. Pat citur redzētās atsauksmes nelasīju, jo kam man zināt par to, kas neinteresēs!
Pēc izlasīšanas varu teikt vienu- labi, ka nepalaidu garām!

Grāmatā aprakstītie notikumi sākās Otrā pasaules kara laikā, kad nejauša tikšanās Pēteram ar Elzu izvērtās par sākumu jaunai dzīvei kopā. It kā laimīga ģimene- izvairījusies no izsūtīšanas, tiem laikiem labi pārtikusi, audzina mazu meitiņu Tīnu. Bet tajā pat laikā visu laiku ir bijis kaut kas pa vidu. Vēlākas atmiņas to rāda- kaut kas nepateikts, kaut kas neizdarīts, kaut kas neizrunāts. Pat tā vēlākā sajūta, ka par savu mīļoto tēvu neko nezini. Un liekas, ka neviens neko nezināja.
Kad Tīna bija maza, viņa gaidīja tēvu mājās, bet viņš pārradās vēlu. Dažreiz piedzēries, dažreiz noslēpumains. Tīnas laika kavēkļi bija grāmatas, Vunderlihas kundzes stāsti un kāršu spēles ar Idu, kur viņa iemācījās atpazīt kārtis un uzspēlēt ”pilsētu dedzināšanu”.

Grāmata pamatīgi ievilka sevī un ātrā tempā tik spēj šķirt lappuses- pietika ar tām pāris stundām brīvā laika, kuras biju nolēmis veltīt lasīšanai. Viens rāviens un grāmata cauri. Bet emocijas palika. Un izskatās, ka paliks vēl ilgi. Laikam jau tas nedaudz vēsturiskais pieskāriens, raitā valoda un perfektais tulkojums (tulkotāja patiešām liels malacis) kopā veidoja to sajūtu, ko raisa laba literatūra. Arī tas, ka ļoti viegli var identificēties ar gandrīz jebkuru grāmatas varoni. Laikam tā ir tā kaimiņu būšana.

”Pilsētu dedzināšanu” var likt blakus Billei vai Pieciem pirkstiem. Un tas nav tikai dēļ meitenītes skatu punkta, te lielāku lomu spēlē tā skaudrā realitāte un dokumentālā garša, kas teju neapstrīdama ir vai katrā lappusē.
Vēl viens labs iemesls par ko paslavēt igauņus. Izcils darbs.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.