nezinitis

Nosaukums: Nezinītis uz Mēness.
Autors: Nikolajs Nosovs
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1971
LPP: 318

Par grāmatu-
Zinītis ar saviem draugiem nolemj doties ceļojumā uz Mēnesi- tiek uzbūvēta raķete un veikti visi sagatavošanās darbi, bet viņu ceļojumu izjauc Nezinītis ar Apalīti, kuri slepus ielavās raķetē un nejauši to iedarbina. Abi ceļotāji nokļūst Mēness iekšienē, kur ne tikai satiek tādus pašus knēveļus, bet sastopas arī ar viņiem nezināmām lietām- naudu, bagātniekiem, policiju, ieročiem.

Savulaik es šo grāmatu lasīju un pārlasīju vairākkārtīgi. tagad nolēmu, ka jāpalasa bērnam priekšā. Kā nekā bērnībā bija viena no mīļākajām grāmatām un arī mēģināju šo iebalsot Lielās Lasīšanas raidījumam.

Jāsaka, ka bērnība man laikam beigusies. Vismaz tagad, lasot meitai priekšā, nejutu to feino trīci, kas bija agrāk. Jā, atsevišķi momenti bija sirdi sildoši, bet kopsummā… nē, kopsummā ar viss bija ok. Skaidrs, ka pūstošie kapitālisti un ļaunie ekspluatatori grāmatā tika gānīti un sodīti, bet bērnībā tas nemaz netraucēja. Un arī tagad mierīgi tos var izslēgt no apziņas kā sociālistisko darbaļaužu cīņu par gaišo nākotni. Vienkārši jālasa kā labu pasaku ar laimīgām beigām.

Lai arī viss stāsts balstās uz Nezinīša piedzīvojumiem, ir arī mazliet pastāstīts par Apalīša biznesmeņa gaitām, par Zinīša organizēto glābšanas ekspedīciju, par Skopumfīldu.

Jāatzīst, ka pēdējais man gan tagad, gan bērnībā kaut kā aizķēra un kļuva par tādu kā sirdij tuvāko grāmatas varoni. It kā stulbs bagātnieks, bet laikam tās viņa ciešanas (vufata, nē vufatu!) un makaronu fabrikas atņemšana lika būt pret viņu žēlīgam.

Kā jau minēju- gandrīz viss grāmatas biezums atvēlēts Nezinītim, kuram uz Mēness, precīzāk- Mēness iekšienē, bija jāizdzīvo viss ko vien var vēlēties- cietums (tuptūzis), slava, bēgšana, dzīvošana Strupiķī, darba meklēšana, nakšņošana patiltē un nokļūšana uz Muļķu salu.

Interesanti, jauki un mazliet bērnišķīgi. Viss, kas vajadzīgs, lai atgrieztos bērnībā.

[xrr rating=9/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.