Nezinitis_Saules_pilseta

Nosaukums: Nezinītis Saules pilsētā
Autors: Nikolajs Nosovs
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1980
LPP: 269

Par grāmatu
Nezinītis satiek burvi, kurš viņam iedod burvju nūjiņu. Ar tās palīdzību Nezinītis tiek pie automašīnas un kopā ar saviem draugiem Podziņu un Smuli Raibulīti dodas ceļojumā uz Saules pilsētu.


Pirms lasīšanas biju pārliecināts, ka esmu lasījis tikai ”Nezinīša un viņa draugu piedzīvojumi” (samērā nesen tika izmatota bērnam priekšlasījumos) un ”Nezinītis uz Mēness” ( vēl gaida savu priekšā lasīšanas rindu). Aizverot grāmatu likās, ka tomēr esmu lasījis arī šo daļu.
Lai vai kā- kārtējo reizi man bija iespēja pārliecināties, ka bērnības grāmatām (droši vien ne visām) ir apbrīnojama burvība, kas ar gadiem nepazūd. Tās ir tikpat interesanti un aizraujoši lasīt kā bērnībā. Nu, vismaz man tā ir :)

Droši vien liela daļa lasītāju ir pazīstami ar Nezinīti, kurš kopā ar citiem knēveļiem dzīvo Gurķupes krastos esošajā Ziedu pilsētā. Pirmajā grāmatā Nezinītis kopā ar saviem draugiem knauķiem gaisa balonā aizceļoja uz Zaļo pilsētu un Pūķienu. Šoreiz, par labiem darbiem nopelnītā brīnumnūjiņa, Nezinīti, Podziņu un Smuli Raibulīti aizveda uz Saules pilsētu. Tik lieta tāda, ka Nezinītim ar to nūjiņu negāja tik labi kā gribētos.
Ātri vien mierīgo un saulaino pilsētu Nezinītis pārvērta par vējagrābšļu apsēstu pilsētu ar sagrautu policijas iecirkni. Tā ir, ka ēzeļus pārvērš par knēveļiem…

Pirms Nezinītis ieradās visnotaļ apdzīvotajā un attīstītajā Saules pilsētā, tur valdīja kārtība un saticība. Principā- paradīze Zemes virsū. Visiem viss bija un visur visu varēja dabūt- grozāmās mājas, gāzēto ūdens automātu uz katra stūra, datorizētas viesnīcas, roboti-šahisti, ar tālvadību darbināmā Radiolārija un vēl Cirkulīna, Orbīta, Ekscentrīda…

Kurš gan tur negribētu dzīvot. Tik nelaime, ka tie trīs ēzeļi sāka bojāt tautai prātus- Pegaziņš, Spertenis un Kaligula principā atjaunoja vēsturiski piemirstos vējagrābšļus un radīja pamatīgu slodzi milicijai. Milicis Svilpītis pat dabūja paārstēties slimnīcā.

Kā tur viss beidzās, tas katram pašam jāizlasa. Vai jāatceras. Abi varianti der.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.