neuzvaramais

Nosaukums: Neuzvaramais
Autors: Staņislavs Lems
Izdevniecība: Zinātne
Gads: 1970
LPP: 258
Sērija: Fantastikas pasaulē

Stanislaw Lem
Niezwyciezony
1965
Tulkojums latviešu valodā- A.Feldhūne un Č.Škļeņņiks

Par grāmatu-
Uz planētas Regis III ierodas kosmosa kuģis ”Neuzvaramais”, lai to izpētītu un atrastu citu kosmosa kuģi ”Kondors” ar visu apkalpi, ar kuriem pirms kāda laika bāzei pārtrūka sakari. ”Neuzvaramais” komandai nav nojausma, kas, uz faktiski neapdzīvotas planētas, varēja būt cēlonis sakaru pārtraukšanai.

Ar savu otro ”Fantastikas pasaulē” grāmatu saņēmu baigi labo poti turpināt lasīt šīs sērijas darbus. Bija ļoti labi, ļoti interesanti un galvenais- viss tik glīti sakārtots un pārdomāts, ka nav kur piesieties. Bauda lasīt.

”Neuzvaramais” ir gigantisks kosmosa kuģis, kuram jādodas tālā glābšanas misijā, jo uz planētas Regis III pārtrūkuši sakari ar otru tādas pašas klases kuģi ”Kondors”. Tuvojoties planētai, hibernatorā apkalpe pamazām mostas no saldējošā miega, feromagnētiskās lentes, šķidrais nātrijs, karšu ruļļi un pašgājēji remontkontrolieri sāk savu darbu un drīz vien ”Neuzvaramais” nosēžas uz šīs, šķietami, neapdzīvotās planētas. Lai arī planētas atmosfēra ir draudzīga, tomēr astrogators liek cilvēkiem darboties trešajā (trauksmes) pakāpē- spēka lauki, aizsargmaskas un ieroči.

It kā nekas neliecina, ka varētu būt bijusi kāda katastrofa vai kauja, bet atradumi un nākamie notikumi ļauj izdarīt šaušalīgus secinājumus ne tikap par to, kas notika ar ”Kondors” un tā apkalpi, bet ar pašu planētu.

Tā vien gribējās parunāt tālāk ar plašāku notikumu izklāstu, jo likās, ka tik vecu un populāru darbu gan jau būs lasījuši ja ne visi, tad lielais vairums noteikti. Bet jāciena arī mazākums un jāļauj ar tam izbaudīt šīs grāmatas pirmlasīšanas prieku.

Un te netrūks prieka ne pirmlasītājiem, ne pārlasītājiem. Ja kādu baida zinātniskās fantastikas sarežģītā pasaule un neizrunājamie kosmosvārdi, tad varu nomierināt- te viss ir mērenā formā nolīdzsvarots tā, ka zinātniskās fantastikas iesācējam nebūs jāsaķer galva un šī žanra profiņam nebūs jāvaikstās par pliekanumu.

Laikam no svara arī tas, ka grāmatā ”Neuzvaramais” liels uzsvars likts uz cilvēcisko pusi- smagi lēmumi, izšķiršanās starp variantiem, saskaršanās ar nezināmo. Tāpat arī jāsaprot, kas ir svarīgāk- vēlme palīdzēt vai vēlme atkāpties. Kādi ir ieguvumi un kādas var būt sekas.

Grāmata bez mazākajām šaubām ir jāliek plauktā goda vietā un jāiesaka citiem. Un nav svarīgi vai citi ir zinātniskās fantastikas piekritēji vai vēl tikai par tādiem top.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.