Nosaukums: Naudas psiholoģija.
Autors: Morgans Hauzels.
Izdevējs: Jānis Roze.
Gads: 2022
LPP: 288

Morgan HouselThe Psychology of Money., 2021.
Tulkojums latviešu valodā- Renāte Punka

Par grāmatu
Autors divdesmit nodaļās apraksta dažādus notikumus un dzīves mācības, ko sniegusi darbošanās ar naudu vai vērtspapīriem. Ka vienam tikšanas pie bagātības ir veiksme, otram tas ir smags darbs. Ka nauda vienam sniedz iespējas, bet otrs šīs iespējas iznieko.

Arī šī grāmata tika izvēlēta tāpēc, ka atradās bibliotēkas jaunumu plauktā. Parasti man ar šāda veida grāmatām (pamācošām un pašpalīdzošām) sanāk sliktas attiecības, bet cerību, ka šoreiz būs savādāk, joprojām neesmu atmetis.

Un šoreiz bija ja ne savādāk, tad vismaz labāk- nezinu vai man sanāca pareizi uztvert, bet grāmata man izskatījās vairāk izklaidējoša, nekā pamācoša. Bija interesanti lasīt dažādos piemērus iz dzīves, kur lielie un varenie sāka sen un ar mazumiņu. Tāpat arī par tiem, kuriem nepaveicās kļūt par lieliem un bagātiem. Arī dažādie salīdzinājumi un naudas ražotāju citāti likās ievērības cienīgi. Vismaz tādam cilvēkam kā man, kurš neprot akciju tirgu, ne arī to grib saprast. Vai izlasot šo grāmatu man viss kļuva skaidrāks? Nebūt ne! Laikam jau tāpēc, ka tādu īstu pamācību tur nav. Ir daudzu cilvēku veiksmes un neveiksmes stāsti, bet kā pats autors vairākkārtīgi min- katram tas var izvērsties savādāk un uz vēsturiskiem piemēriem nav vērts skatīties kā uz etaloniem. Katram pašam jāsaprot kāds spēlētājs esi un jāspēlē šī naudas ražošanas spēle savā līmenī. Bet… cilvēks jau ir cilvēks- viņam vajag atzinību, viņš vēlas salīdzināt sevi ar citiem, viņam vajag to un tagad un… aiziet pavisam cits stāsts.

Nez vai, ka pēc šīs grāmatas izlasīšanas kāds kļūs par izcilnieku naudas pelnīšanā biržā vai citos ieguldījumos, bet, ka prātīgāk varētu uzlūkot vienu vai otru naudas jautājumu, tam gan varētu piekrist.

Man patika dažu nodaļu ievada citāti, kurus atļāvos izrakstīt, tā teikt- noskaņas uzburšanai:

Kontrole pār savu laiku ir augstākās dividendes, ko sniedz nauda.

Ne uz vienu jūsu īpašumi neatstāj tik lielu iespaidu kā uz jums pašiem.

Tērēt naudu, lai parādītu cilvēkiem, cik jums tās daudz, ir ātrākais veids, kā samazināt tās daudzumu.

Ikviena plāna vissvarīgākā daļa ir plāns, ko iesākt, ja plānotais nenotiek pēc plāna.

Visam ir cena, bet ne vienmēr tā parādās uz cenu zīmēm.

Grāmatas vērtējums: 7/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā
.