Narnija

Nosaukums: Nārnijas hronika. 1.daļa- Burvja māsasdēls.
Autors: Klaivs Steiplss Lūiss
Izdevniecība: Egmont
Gads: 2005
LPP: 224

Par grāmatu-
Kaimiņu bērni Pollija un Digorijs sadraudzējas un rotaļājoties nejauši nonāk tēvoča Endrjū istabā, kur viņš iedod bērniem burvju gredzenus nokļūšanai burvju pasaulē. Šādi cēlojot bērni satiek lauvu Aslanu un kļūst par lieciniekiem Nārnijas dzimšanai.

Lai gada nogalē nevajadzētu kaunīgi murminot taisnoties, ka neesmu izlasījis Ziemassvētkos saņemtās dāvanas, tad nolēmu jau laicīgi tās izpakot un ķerties klāt. Kā pirmā sanāca Spīganas dāvātā Nārnijas hronikas iepazīšanas grāmata- Burvja māsasdēls. Apsolos arī Asmo un Sisyphus grāmatas ilgi neturēt iepakotas. Ar Lasītājas dāvāto būs švakāk- kārtējo reizi nākas piedzīvot to, ka bibliotēkā grāmata ir, bet tās tur nav. Cerams, bibliotekāres to atradīs līdz gada beigām.

Man Nārnijas pasaule līdz šim asociējās ar pasaku maziem bērniem, lauvu un ne pārāk interesantu filmu. Protams, grāmata ir grāmata un tā visu salika pa plauktiem un pat vairāk- tā neradīja ne mirkli šaubas, ka ar pirmo grāmatu nepietiks. Būs jālasa arī nākamās (hmm, laikam bija vēl sešas) daļas.

Digorijs un Pollija rotaļu laikā nokļūst tēvoča Endrjū noslēpumainajā istabā, kur tēvocim uz galda atrodas zaļi un dzelteni gredzeni- biļetes turp un atpakaļ uz burvju pasauli. Tā kā pats tēvocis ir bailīgs, tad viņš ar viltu nosūta abus bērnus uz burvju pasauli. Tur bērni nokļūst ļaunās raganas pasaulē, kur Digorija ziņkārība pamodina raganu un viņa līdz ar bērniem nonāk parastajā pasaulē. Lai no viņas atbrīvotos, bērni vēlreiz izmanto gredzenus un šoreiz nonāk tumšā pasaulē. Nekurienē. Bet tumsa pamazām izgaist un viņi ierauga lauvu, kurš ar savu balsi rada Nārnijas pasauli. Diemžēl, brīnišķīgajā pasaulē, kas tika radīta tikai kā zeme labajam, jau tās dzimšanas brīdī ieperinājās ļaunums- bērnu atvestā ragana. Tagad Digorijam ir jālabo sava kļūda.

Negribās jau tik strikti iedalīt, bet Nārnijas hronikas pirmā grāmata ir vairāk mērķēta uz bērnu auditoriju- vienkāršā notikumu gaita un tēli ne mirkli neliks grauzt nagus vai skudrām skraidīt pa muguru (vai kur nu katram tās skrien). Protams, ja gribās paturpināt bērnību un pasakas iet pie sirds, tad droši var ķerties klāt.

Raksta sākumā minēju, ka lasīšu arī nākamās daļas. Jā, noteikti izlasīšu, tikai nezinu kad un vai visas (varbūt jāļauj atstāt brīvu vietu Ziemassvētku dāvanām nākamajiem sešiem gadiem? :) ). Tas atkarīgs no nākamo daļu spējas noturēt interesi. Un, protams, sastrēguma manā lasāmajā sarakstā.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.