f650dc4e-5198-4825-aed7-ac78488849b3

Nosaukums: Mīts par Sīsifu.
Autors: Albērs Kamī
Izdevniecība: Daugava
Gads: 2002
LPP: 190

par grāmatu-
Albēra Kamī eseja, kurā viņš filozofē par absurdu.

Nobela lasīšanas uzdevuma pildīšanai no Albēra Kamī man bija paredzēts izlasīt ”Piezīmju grāmatiņa”, bet tā kā bibliotēkā manīju tikai ”Mēris” un ”Mīts par Sīsifu”, un līdz gada beigām ir tik maz laika, ka nav vērts bizenēt pa bibliotēkām meklējot īsto, tad nolēmu ņemt to vienīgo, kas ir (vienīgo, jo ”Mēris” jau bija lasīts gadus divdesmit atpakaļ).

Par šo Kamī darbu man bija pilnīga nezināšana. Bet tā kā nobelistiem nav liela izvēle, tad pamatīgus priekšdarbus tāpat viņiem neveicu- kas ir, to lasu.

Šoreiz saņēmu nelielu strēķīti ar absurdiem. Esejas pēdējā nodaļa ir ”Mīts par Sīsifu”. Pirms tam bija par absurdo pašnāvību, absurdo brīvību, absurdo cilvēku… Jāatzīstas- visai smaga lasāmviela, ja tā ir ņemta bez iepriekšējas sagatavošanās un noskaņošanās. Protams, ja kāds ir prātot noskaņojies, tad, domāju, ka te viņam ir zelta bedre. Vai kalns. Kā skatās. Katrā ziņā vietām ir uztaustāms ļoti labs teksts, kurš pamatīgi uzsit pa stīgām. Diemžēl to ilgi (vismaz man) neizdodas noturēt- pārāk jau dziļa filozofija aiziet. Un vēl- grāmata, lai arī plāna, tomēr lasījās ilgi. Bet tā laikam ar tām gudrajām grāmatām mēdz būt- tās ir jāsaprot.

Tā jau interesanti palasīt par pašnāvības izskaidrošanu (drīkst vai nedrīkst ar savu dzīvi darīt ko grib un, ja drīkst, tad kad un kāpēc). Vēl īpaši labs gabals bija ”Mīts par Sīsifu”- par Sīsifa it kā nelietderīgo darbu, bet tajā pat laikā par to prieku, kad akmens ripo lejā un rutīnu ir nomainījis kaut kāds mirklis, kad ir atpūta, kad vari visu apskatīt no malas, kad vari atliekt muguru. Arī par aktiera gaistošo slavu un absurdu bija interesanti lasīt.
Lai vai kā ar uzrunāšanu vai visa saprašanu, bet Kamī liek aizdomāties.

Grāmata gudram lasītājam ar labām spējām atkost filozofiskus cietos riekstus. Protams, arī pārējiem iesaku pārbaudīt savas spējas saprast Kamī, bet vieglu literāru pastaigu negaidiet.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.