Nosaukums: Mīļotais Sputņiks
Autors: Haruki Murakami
Izdevniecība: AGB
Gads: 2001
LPP: 224

Haruki Murakami – Spūtoniku no koibito.,1999.
Tulkojums latviešu valodā- Edgars Katajs

Par grāmatu-
Sumire ir divdesmit divus gadus veca un pameta augstskolu, lai kļūtu par rakstnieci. Pagaidām viņas centieni nav nekādi spīdošie, bet viņa savu sapni ir apņēmusies īstenot. Pati viņa sevi dēvē par izklaidīgu un darbam nepiemērotu, bet kādā saviesīgā pasākumā viņa iepazīstas ar Mjū- smalku biznesa sievieti ap četrdesmit. Iepazīstas un iemīlas.
Savam jūtas viņa atklāj savam studiju biedram, kurš strādā par sākumskolas skolotāju un vienmēr ir uzklausījis Sumiri.
Pēc kāda laika Sumire un Mjū dodas biznesa braucienā uz Eiropu un pēc dažām nedēļām Sumires studiju biedram zvana tālrunis. Zvanītāja ir Mjū.

Haruki Murakami šogad atzīmē savu septiņdesmito dzimšanas dienu un es nolēmu, ka varu šo apaļo datumu atzīmēt ar kādu viņa darbu, kurš kādu laiku stāv nelasīts grāmatplauktā. Izvēle krita uz ”Mīļoto Sputņiku”.

Sumire ir vairāk tāda kā nenoteikta un varbūt pat mazliet nevīžīga- viņai neinteresē viņas pašas āriene, viņa var mierīgi pazvanīt savam draugam četros no rīta, lai pajautātu kādu muļķīgu jautājumu, viņai nesanāk ne strādāt, ne mācīties, ne arī rakstīt savus romānus. Viss paliek tikai manuskriptos. Lai arī viņas uzticamais draugs vienmēr viņu cenšas uzmundrināt un palīdzēt, rakstīšana īsti uz priekšu nesokas.

Kādās kāzās Sumire tiek nosēdināta pie viena galdiņa ar Mjū- sievieti ap četrdesmit gadiem, kuru Sumire uzreiz iemīl. Viņām izvēršas interesanta saruna par literatūru un bītņikiem, kurus nez kāpēc Mjū kļūdaini nodēvē par sputņikiem.

Mjū piedāvā Sumirei darbu- organizēt viņas biroja darbu. Sumire piekrīt. Un jau drīz viņas abas dodas uz Eiropu darījuma braucienā. Darījumu brauciens vēlāk pārtop par atpūtas braucienu un viņas abas izmanto iespēju atpūsties pāris nedēļas kādā nomaļā Grieķijas salā.

Pēc dažām dienām Sumires uzticamais draugs saņem zvanu no Mjū- Sumire ir pazudusi. Viņa vienkārši ir izgaisusi bez pēdām.

Likās, kas gan te varētu būt interesants un savdabīgs- mazliet savrupi tipi satiekas, parunā par Keruaku, rakstniecību, savu dzīvi un iemīlas. Tāds vienkāršs sadzīvisks romāns gandrīz par neko. Bet arī te Murakami ir ielicis paralēlo Visumu, mistiku un to burvīgo murakamisko sajūtu, kas ir viņa darbos. Un pēc tam mēģini saprast- vai tas ir stāsts par otru es, par vēlmi izlauzties vai vienkārši par bagātīgu iztēli.

Burvīgs un savdabīgas noskaņas piesātināts darbs, kurš patiks ne tikai rūdītiem Murakami faniem.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.