Nosaukums: Mēs- balti.
Autors: Aļģirts Sabaļausks
Izdevniecība: Latviešu valodas aģentūra
Gads: 2014
LPP: 192

Algirdas SabaliauskasMes baltai.,2002.
Tulkojums latviešu valodā- Santa Jērāne

Par grāmatu-
Autors ir lietuviešu valodnieks un šajā grāmatā viņš centās atbildēt uz jautājumiem par baltu izcelšanos, šo tautu spilgtākiem pārstāvjiem, kopīgo valodā un vēsturē.

Kas lai vairs atceras kāpēc es šo grāmatu biju cieši nolēmis iegādāties. Tik atceros, ka vienā Latvijas grāmatu izstādē to ari nopirku. Laikam bija vēlme atrast to interesanto un ieraudzīt to kopīgo, kas mums, baltu tautām, ir. It kā sanāca, bet tajā pat laikā sāta sajūta neradās.

Grāmatu izlasīju jau maijā, bet visu laiku atliku atsauksmes rakstīšanu- pirmie iespaidi bija vilšanās. Likās, ka jāļauj nosēsties un gan jau uzpeldēs arī labais un varēšu līdzsvaroti visu uzrakstīt.

Īstenībā nevarēšu gan. Ne tikai dēļ tā, ka labais tā arī neuzpeldēja, bet arī dēļ tā, ka pusgada laikā šis tas piemirsās.

Grāmatā ir 37 nodaļas un katrā no tām tiek aplūkots kāds jautājums par vēsturi vai valodu. Piemēram — Kad nomira pēdējais prūsis, kas lietuviešiem iemācīja pātarus, vai Bībeles tulkotājs aizdedzināja Rīgu, kas ir Eiropas pēdējie pagāni, ko lietuvieši ņēmuši no citiem un ko devuši citiem, u.c.

Katra nodaļa ir pāris lappušu gara un diezgan koncentrētā veidā tajās ir mēģināts apskatīt vienu vai otru jautājumu. Vēl liels uzsvars ir likts uz dažādu valodu dažādu vārdu salīdzināšanu. Piemēram, latviski salds, lietuviski saldus, krieviski sladkij, poļu slodki. Ik pa laika bija lasāms, kurš vārds no kuras valodas ir nācis un kuri ir to pielāgojuši savām vajadzībām. Tik īsti netapa skaidrs vai tas ir viņa viedoklis vai ari balstīts kādos pārliecinošos pētījumos.

Tā arī apmēram izskatījās visa grāmata- interesants viedoklis par vārdiem, personībām un vēsturi, bet īsti līdz galam tam noticēt neizdodas. Un ja vēl pieskaida dažas neprecizitātes (ne tikai studentiskajos tulkojumos), tad ticība tiek mazināta vēl vairāk.

Grāmatas vērtējums: 6/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.