Nosaukums: Mazais cilvēks
Autors: Erihs Kestners
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1969
LPP: 144

Erich Kastner – Der Klaine Mann .,1964.
Tulkojums latviešu valodā- Linda Rūmniece

Par grāmatu-
Maksītis Pihelšteinietis ir divpadsmit gadus vecs zēns. No saviem vienaudžiem viņš atšķiras ar savu mazo augumu- viņš ir tikai piecus centimetrus garš. Tā kā viņa kvēlākā vēlēšanās bija kļūt par cirka artistu, kā viņa vecāki, tad Jokuss fon Pokuss, viņa audžutēvs un skolotājs, palīdzēja Maksītim kļūt par slavenāko artistu valstī. Bet tā kā slava gan nogurdina, gan slēpj briesmas, tad Maksītim savā artista karjerā nācās pārdzīvot ne mazums bīstamu piedzīvojumu.

Šo grāmatu atminos bērnībā vairākkārt ņēmis no bibliotēkas, bet tikpat skaidri atceros, ka ar lasīšanu nevedās- labi ja tiku pāri pirmajām divām nodaļām. Kāpēc nevedās, to gan neatminu ne skaidri, ne miglaini.
Tagad, pēc izlasīšanas, liekas, ka man šī grāmata būtu bērnībā patikusi- mazliet jautra, mazliet piedzīvojumu, mazliet spriedzes. Bet ko nu vairs- tagad jāskatās ar šodienas gaumi.
Un šodienas gaume pilnīgi un galīgi saka, ka bija jauki gan atgriezties bērnībā, gan, pie reizes, saskatīt šajā stāstā pavisam citas dimensijas.

Maksītis Pihelšteinietis ir pavisam sīks zēns- viņš ir tik mazs, ka spēj nemanīts veikt dažādus trikus un pa nakti viņš guļ sērkociņu kastītē. Viņš ir apdāvināts un drosmīgs, jo nākas gan lidot ar baložiem pie cirka kupola, gan stāties pretī laupītājiem. Skaidrs, ka tik slavenu artistu, kuram visas izrādes ir izpārdotas un vai uz katra stūra ir reklāma ar viņa attēlu, iekāros nolaupīt kāds nejauks bagātnieks. Bet Maksītis neapjūk un ļoti veikli tiek galā ar laupītājiem.

Tā vienkārši un ātri lasot, liekas, ka izlasīju jauku bērnu grāmatiņu. Bet tā kā pieaugušajam prāts ir nedaudz sabojāts un vairs uz lietām vienkārši paskatīties nemāku, tad ik pa laikam nākas pieķert sevi, ka lasu starp rindiņām. Par to ko autors te bija domājis vai arī nebija domājis, bet lasītājs var saskatīt. Par to, ka pirmajā acu uzmetienā šķietami vienkāršajā domā, tomēr ir kaut kas dziļš un jūtošs. Ka šeit arī ir citāti, kurus var izrakstīt un citēt tāpat kā no Vinnija Pūka vai Mazā Prinča. Varbūt tikai darbam nav sanācis būt tik pamanītam kā abiem nosauktajiem.

Manuprāt, šo grāmatu varētu droši ieteikt gados ļoti jaunam lasītājam, jo kurš gan negribētu līdzināties mazam un drosmīgam cilvēciņam, kurš var tik veikli apmuļķot laupītājus, rādīt pārgalvīgus un apbrīnojamus trikus, būt visu mīlētam. Tāpat te ir vesela virkne labo īpašību uzvaru, ka no morāles uzlabošanas viedokļa taisni vai obligāti prasītos bērniem šo grāmatu izlasīt- par draudzību, grāmatu lasīšanu, uzticību, drošsirdību, labsirdību, un daudz ko vēl.
Laba bērnu grāmata, kuru var lasīt gan bērnībā, gan vecībā. Un, ja iedvesma atļauj- var lasīt arī ne kā bērnu grāmatu.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.