Marsieshu_hronikas

Nosaukums: Marsiešu hronikas.
Autors: Rejs Bredberijs
Izdevniecība: Zinātne
Gads: 1967
LPP: 336
Sērija: Fantastikas pasaulē

Ray Bradbury- The Martian Chronicles., 1950.
Tulkojums latviešu valodā- Maija Andersone un Inese Veide

Par grāmatu-
26 nodaļās aprakstīti zemiešu centieni apgūt Marsu un nodibināt attiecības ar marsiešiem. Hronikas aptver laika posmu no 1999.gada sākuma līdz 2026.gada beigām.

Kārtējā ”Zinātniskā fantastika” sērijas grāmata un kārtējā grāmata, kuru varu izsvītrot no sava lasāmā saraksta. Un vēl- ”Marsiešu hronikas” ir tā grāmata, kura mudina lasīt visu sēriju. Zinu (esmu brīdināts!), ka būs arī dažas grāmatas, kuras liks vilties FP sērijā, bet ceru, ka to būs mazākums un būs viegli aizmirstamas.

20.gadsimta vidū cilvēki bija pārliecināti, ka Kosmoss ir gandrīz jau kabatā- tūlīt lidosim Kosmosā, Mēness jau tepat aiz stūra un arī Marss nav aiz kalniem. Skaidrs, ka labi izskatītos, ja Marsu izdotos apgūt jaunas tūkstošgades sākumā un droši vien tāpēc hronikas sākas ar 1999.gadu.

Laikam no satura te īsti nav ko pārstāstīt- cilvēki mēģina apgūt Marsu. Dažiem izdodas līdz tam tikt. Dažiem izdodas uz tā arī palikt. Dažiem izdodas palikt pavisam īsu brīdi. Protams, kā jau cilvēkam raksturīgi- kaut ko gribās iekarot, kaut ko izjaukt vai pielāgot. To visu fiksē hronikās. Tur žēlums mijas ar humoru, cerības ar bezcerību, nāve ar dzīvību.

Ja mani atmiņa neviļ, tad visu šo hroniku laikā, Marsu apmeklēja trīs ekipāžas no Zemes. Katrai no tām bija savi uzdevumi un mērķi un katrai bija cits liktenis. Un šīs trīs ekipāžas bija vienīgās, kas vienoja šos hronikas pierakstus. Jo daži pieraksti mierīgi varēja būt kā atsevišķs notikums kādā stāstu krājumā vai žurnāla literārajā lappusē.

Ja man būtu jāizceļ kāds hronikas pieraksts, tad laikam gribētos palikt pie kā jautra- pie zemiešu ieslodzīšanas trakonamā un pie Voltera Gripa izmisīgajiem centieniem atrast vēl kādu uz Marsa (un viņam par nelaimi atrada ar :)).

Kā jau teicu- ”Marsiešu hronikas” ir tā grāmata, kura mudina turpināt lasīt arī pārējos Fantastikas pasaulē sērijas darbus- interesanti, asprātīgi un, ja nepievērš vērību gadskaitļiem, arī piemēroti mūsdienu lasītājam.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.