Nosaukums: Marķīze fon O.
Autors: Heinrihs fon Kleists
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1972
LPP: 262

Heinrich von KleistDas erdbeben in Chili und andere erzahlungen.,1969.
Tulkojums latviešu valodā- Anda Plēsuma

Par grāmatu-
Grāmatā apkopoti autora pieci stāsti un noveles, kuri tapuši 19.gadsimta sākumā.

No šīs grāmatas man interesēja tikai viens stāsts — Mihaels Kolhāss, jo dažus gadus atpakaļ noskatījos filmu ar Madu Mikkelsenu galvenajā lomā. Filma bija laba un cerēju, ka stāsts būs labāks. Pārējos grāmatā ietvertos darbus nolēmu izlasīt pie reizes.

Diemžēl, bet visi stāsti un noveles, arī stāsts par Mihaelu Kolhāsu, ir ļoti vāji un valodas ziņā arī nabadzīgi. Nekāda aizraujoša sižeta vai negaidīta atrisinājuma. Protams, darbu 200 gadu vecumu ar varēja just — smagnēji, naivi, pārāk jūtams ”tas laiks”, diezgan primitīva sižeta līnija. Tikai stāsts par Mihaelu Kolhāsu glābj visu grāmatu. Te varēja kaut mazliet just autora vēlmi kādam lielākam atvēzienam un vēlmi parādīt savas daiļrades labāko pusi. Mazliet gan pietrūka dramatisma un tāda vēsturiska vēriena, jo viss tika balstīts uz personāžu runām, domām, izturēšanos. Šādam darbam prasījās lielāku telpu. Diemžēl, nebija.

Pārējie stāsti un noveles vairāk piestāvētu kādam tā laika preses izdevumam, kurā varētu iespiest īsus stāstiņus un, garlaikoti izlasot, tos var arī aizmirst. Ja nu vienīgi titulstāsts ”Marķīze fon O” varētu būt izceļams līdzās Mihaelam Kolhāsam. Te tika apspēlēta interesanta tēma — marķīze ir stāvoklī, bet neviens nezina no kā un kad. Arī marķīze to nezina. Protams, tā laika tikumi un attieksme pret sievietēm ir nežēlīgi un marķīze to pilnībā izbauda. Un visvairāk no saviem tuvākajiem.

Liels uzsvars šajos stāstos un novelēs veltīts arī šķiru konfliktiem — nabags pret bagāto, kalps pret kungu, varenais pret neaizsargāto. Pamatā izskatījās, ka vairāk dēļ pašu konfliktu piesaukšanas, ne kādas nebūt vērtības piešķiršanas stāstiem.

Grāmatas vērtējums: 5/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.