Nosaukums: Mājās pārnāca basa
Autors: Andra Manfelde
Izdevniecība: Latvijas Mediji
Gads: 2018
LPP: 208

Par grāmatu-
Astoņpadsmit stāsti par izsūtīto likteņiem, kas pierakstīti, uzklausīti vai izlasīti no pašu izsūtīto stāstiem un vēstulēm.

Šobrīd esmu uz tāda kā biogrāfisku un vēsturiski dokumentālu grāmatu viļņa- ir šajos stāstos kaut kas pievelkošs un domāt rosinošs. Andras Manfeldes stāstu krājumā gan mazliet pirms lasīšanas saminstinājos dēļ autores minētā ”gleznieciskās brīvības” pieejas, bet nolēmu riskēt. Uzreiz jāsaka- rokraksts bija tik pārliecinošs, ka jau pirmā stāsta laikā to aizmirsu.

Šajos astoņpadsmit stāstos ir tik daudz un dažādi likteņi aprakstīti, bet tajā pat laikā ir sajūta, ka šie stāsti ir viens vesels un mainās tikai personu un vietu nosaukumi. Te nav ne miņas no gaušanās un nolemtības. Drīzāk šie stāsti ir kā kā paraugs centībai un cerībai- lai arī ieradušies teju tik ar to, kas mugurā, pēc dažiem gadiem iekopta saimniecība, lopi, zeme. Apgūts amats. Iegūta cieņa.
Stāstos netika likts uzsvars, bet fonā visu laiku vīdēja tā domāšanas atpalicība un apātija no vietējo puses. Gandrīz vai liek domāt- kas būtu, ja vietējie būtu čakli, strādīgi un apsviedīgi? Kurp tad lopu vagoni tiktu sūtīti?

Nezinu, cik autores nopelns un cik pašu stāstītāju teiktais, bet pierakstītais uzliek pamatīgu cīņu ar kamolu kaklā. Lasīt par pavadīto bērnību pelēkā zemē un nezināt ka ir tāda puķe pienene. Nezināt, kāda ir dzeltenā krāsa. Nespēt apjēgt, ka rudenī var būt ābolu pilna zeme. Atbraukt uz Latviju un mēģināt apjēgt. Sākt mācīties valodu.
Tas viss liek līdz pat sīkākajiem nerviem sajust to sāpi par sagandētiem likteņiem un izpostītām dzīvēm.

Tiem, kuriem bail sevi sāpināt ar sāpīgu un nomācošu literatūru, gribētu iedrošināt- te sāpes ir, bet tās ir blakus. Priekšplānā ir dzimtenes mīlestība un to spēcīgo cilvēku īpašības un domas, kuras tiem ļāva izdzīvot un atgriezties. Tās sajūtas ir patīkami laist caru sevi. Grāmata neliek raudāt, bet saņemties un cīnīties.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.