Nosaukums: Maizes grāmata
Autors: Vija Ancāne
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2008
Lappuses: 104

Par grāmatu-
Maizes grāmatā ir aprakstīta maizes rašanās maizes vēsture gan Latvijā, gan pasaulē; ticējumi un tautasdziesmas par maizi; maizes receptes un vēl cita informācija par maizi.


Grāmatplauktā šad tad ir atrodama grāmata, kas tur stāv kādu laiku un gaida savu laiku. ”Maizes grāmata” savu laiku sagaidīja brīdī, kad bija izlasīts viss, kas bija pa rokai un nekas tā īsti nebija ieplānots kā nākamais, bet dienas grafiks solīja kādu labu pusstundu gaidīšanu. Grāmatas formāts (maza izmēra ar daudz bildēm) šajā reizē derēja kā kulaks uz acs.

Izlasot šo ”Maizes grāmatu”, mani pārņēma divējādas sajūtas. No vienas puses- bija interesanti uzzināt šo to jaunu par tik ierastu ikdienas produktu, kā maize, bet, no otras puses- vīlos grāmatā.

Interesantais nāca no maizes vēstures- vairāk par Latviju. Arī derīgie padomi maizes cepējam bija gan interesanti, gan noderīgi.

Savukārt vilšanās bija par saturu. Faktiski, visa grāmata bija tāds kā konspekts par maizi. Nesaku, ka slikts, bet tomēr… nedaudz pa sausu. Gribējās saņemt vairāk tādu kā stāstījumu vai vēstījumu par maizi. Kā nekā mūsu zemē maizei ir ļoti bagātas tradīcijas. Savādāk sanāk tāds kā dažādu zināmu faktu nedaudz saraustīts apkopojums.

Nešaubos, ka autorei (Aglonas Maizes muzeja idejas autorei) ir zināmi daudz un dažādi fakti par un ap maizi, bet izliktais uz papīra nedeva to gandarījumu. Grāmata ir jauka, ar bagātīgām ilustrācijām, bet laikam vēlme ielikt šajā mazajā grāmatā pārāk daudz informācijas, lika teksta daļai piekāpties.

[xrr rating=7/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.