Nosaukums: Losing my Virginity
Autors: Ričards Brensons
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2009
Lappuses: 568

Par grāmatu-
Sera Ričarda Brensona autobiogrāfija, kurā viņš apraksta savas skolas gaitas, pirmos soļus biznesā un ”Virgin” impērijas dibināšanu.

Laikam būs ļoti maz cilvēku, kuri neko nebūs dzirdējuši par šo britu miljardieri. Vai nu kārtējā pasaules rekorda uzstādīšana (vai tā neveiksmīgais mēģinājums) vai Kosmosa tūrisma dēļ, Virgin impērijas šefa vārds ir zināms ļoti daudziem.

Šī grāmata sniedz daudz plašāku un dziļāku ieskatu gan paša Brensona dzīvē, gan viņa biznesa impērijas tapšanā. Sākot ar pirmo avīzi ”Student” un turpinot ar Virgin Atlantic, Virgin Galactic un cīņu par labāku dzīvi cilvēkiem visā pasaulē.

”Losing my Virginity” nav parasts stāsts ar recepti ”kā nopelnīt ātri un daudz”. Nē, šis ir stāsts par cilvēku, kurš mērķtiecīgi un bieži vien ilgi nedomājot uzsāk ko jaunu, izaicinošu un ne tuvu, no parasta cilvēka viedokļa raugoties, prātīgu. Nav runa tikai par biznesu- arī viņa ceļojumi un rekordu stādīšana ir, maigi sakot, pārgalvīgi.

Reti kura autobiogrāfija ir uzrakstīta tik aizraujoša. Kur nu autobiogrāfija! Pat ļoti daudz izfantazētu romānu nestāv klāt šai grāmatai- ir jautri mirkļi (patiešām smieklīgi), ir skumjas, bēdas un prieks. Plaša emociju gamma garantēta.
Vienu brīdi bija sajūta, ka atkal, kā bērnībā, esmu pieķēries viena cita brita- Džeralda Darela grāmatai. Tā pati aizraušanās darīt to, kas pašam patiešām patīk, tas pats humors, tas pats dzīvesprieks.

Grāmatā aprakstītie notikumi norisinās diezgan straujā tempā un piebremzējas tikai tuvu pie grāmatas beigām, kur Brensons vairāk spriež par klimata pārmaiņām un nākotnes plāniem.

Nedaudz neierasti likās daži latviskotie vietvārdi, bet var jau būt, ka Mohaves tuksnesis tagad saucas Modžave un Krīgera Nacionālais parks ir kļuvis par Krūgera. Bet nu tas ir sīkums.

Grāmata patiešām ir aizraujoša, jo ir iespēja ne tikai ieskatīties Virgin impērijas tapšanas vēsturē un tās grūtajā cīņā par izdzīvošanu, bet arī nedaudz ieskatīties vēsturē- kā Virgin dzīvi izmainīja mūziķis Maiks Oldfīlds ar savu albumu ”Tubular bells”, kā tika uzstādīti un mēģināti uzstādīt rekordi gaisa balonos (šīs nodaļas gan man prasījās nedaudz izvērstākas). Arī grāmatā iekļautie 4 seti ar fotogrāfijām (tās gan es ieteiktu izskatīt pirms tam- būs labāks priekšstats) lasītājam sniedz papildu ieskatu Virgin šefa dzīvē.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.