Nosaukums: Lielais Getsbijs.
Autors: Frensiss Skots Ficdžeralds
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1971
LPP: 236

F.Scott FitzgeraldThe Great Gatsby.,19.
Tulkojums latviešu valodā- Valda Kumuška

Par grāmatu-
Džejs Getsbijs ir noslēpumaina persona- pie viņa mājās teju katru vakaru ir milzum daudz cilvēku un notiek krāšņas balles. Politiķi, aktieri, bagātnieki un īpatņi- tur ir sastopama raiba publika. Visi ierodas pie Getsbija, lai arī pašu namatēvu tā īsti nemaz nepazīst, bet katram ir kāda leģenda vai dzirdēts stāsts par ballīšu noslēpumaino rīkotāju, kurš jau sen apaudzis ar teju mītisku auru. Kādu dienu arī Getsbija jaunais kaimiņš Niks, kurš nejauši noīrējis namu blakus Getsbija villai, ir ielūgts uz saviesīgo vakaru.

Lielais Getsbijs, Lieliskais Getsbijs, Frensiss, Frānsiss… Nav svarīgi kā latvisko grāmatas nosaukumu vai autora vārdu- tāpat visi to ir dzirdējuši un saprot, kas tiek minēts. Pirms lasīšanas es biju noskaņots, ka Getsbiju dēvē par ”Lielo”, pēc- savas domas noteikti mainītu uz ”Lielisko”, jo tas vairāk atbilda Džeja Getsbija būtībai. Lielisks bija viņš, viņa ballītes, viņa nams, viņa āriene un noslēpumainā būtība. Lielums galīgi viņam nepiestāvēja, ja nu vienīgi pašā sākumā, kad gribējās atstāt iespaidu uz bagāto Deiziju. Atklājot savu romantisko pusi gan savam kaimiņam, gan vēlāk Deizijai, viņš manās acīs kļuva pārāk mazs un ievainojams, bet joprojām lielisks.

Pats romāns ir šausmīgi īss- vismaz man tā sajūta bija, ka knapi paspēju ienirt dziļā un krāšņā zemūdens pasaulē, un jau pēc brīža esmu izmests sauszemē- ievelkoši, smeldzīgi, netaisnīgi un mazliet nepareizi. It kā jūti līdzi Getsbijam un vēli viņam to labāko, bet tajā pat laikā saproti, ka tam nav nekāda pamata. Gluži kā viņa un Deizijas tagadējām jūtām. Tās drīzāk ir jau sen apslāpētas atmiņas, kuras dzīvas vēl ir tikai pateicoties Getsbija neatlaidībai.

Un Getsbijs ir neatlaidīgs- viņš ne tikai nopērk krāšņu namu no kura var vērot to mazo, zaļo signālgaismiņu, kas norāda Deizijas mājas atrašanās vietu. Viņš ir gatavs Deiziju atkarot no viņas vīra Toma- tieši un neko neslēpjot, un nebaidoties no situācijas nokaitēšanas līdz traģēdijai, kura aizsāka traģisko notikumu ķēdi. Vai turpināja. Vai arī noslēdza.

Spilgts, dziļš un noteikti ieteicošs darbs, kas būtu jāizlasa.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.