leksikons

Nosaukums: Leksikons
Autors: Makss Berijs
Izdevniecība: Prometejs
Gads: 2015

Lexicon
Max Barry
2013
Tulkojums latviešu valodā- Santa Andersone


Par grāmatu-
Emīlija savu iztiku pelnīja uz ielas kā veikla kāršu krāpniece. Viņa nemūžam nebūtu iedomājusies, ka viņu pamanīs kāda organizācija, kura piedāvās viņai studēt elitārā skolā. Ne tikai elitārā, bet arī ļoti neparastā.
Vilu nolaupa lidostā un tālākie notikumi ar šaušanām, pakaļdzīšanām un kaudzīti ar līķiem, viņam ir liela mīkla- kā gan viņš, parasts galdnieks, ir tas mērķis, kuram dzenas pakaļ.
Un neviens no viņiem nenojauš, ka viņu abu ceļi krustosies vairākkārt.

Maksa Berija grāmata ”Leksikons” jau ar savu apakšvirsrakstu (Vārdi nogalina) lasītājam liek saprast, ka tas nebūs vis parasts trillerītis, kur līķus krauj kaudzēs ar ierastām metodēm (naži, pistoles, cirvji), bet krietni sarežģītāk un daudz neparastāk. Proti, ir īpaši apmācīti cilvēki, kuri spēj gan tevī ieklausīties, lai noteiktu kādi vārdi uz tevi labāk iedarbotos, gan arī pasakot šos vārdus, viņi spēj tev likt izdarīt vienalga ko. Ieslēdz tevi tādā kā transa stāvoklī, kurā tu it kā visu saproti, bet pretoties pavēlei nespēj. Un tu dari. Vienalga vai tev pavēlē nogalināt, vai vienkārši gulēt un klusēt.

Vai izklausās kaut kas līdzīgs internetam, kurš pielāgojas tavām vēlmēm, iecienītākajiem produktiem un ziņām, kas ”varētu tevi interesēt”? Jā! Un tas viss šo stāstu padara vēl šermulīgāku, jo ko var zināt cik daudz tev dzīvē ir nejaušie likteņa triecieni un cik- tevis paša izvēlēti vārdi, kas gala beigās summējās šajā triecienā. Un kādi vārdi ir politiķu vēlēšanu lozungos. Kādi vārdi ir reklāmās, lai pārliecinātu izvēlēties viņu produktu. Kādi vārdi ir reliģiskajiem sludinātājiem, kuri tevi uzrunā uz ielas.
Nu, tas viss laikam vairāk ietu pie dūšas visādiem sazvērestību teoriju piekritējiem. Bet ”apdalīts” nebūs neviens- Leksikonā ir liela vaļa fantāzijai, kura var tikt pielāgota katram lasītāju viedoklim un vēlmei vērpt šo noslēpumainības un sazvērestības kamolu lielāku (vai mazāku). Un tas ir viens pamatīgs pluss grāmatai.
Jāsaka, ka te plusu netrūka- labi savērpts sižets, stāsts, kas burtiski pievelk pie grāmatas, interesanti un labi noraksturoti tēli, ieroči un to pretaizsardzība, ķēdes vājie posmi, kā arī galvenais objekts ap kuru riņķo stāsts.
Īsi raksturojot- ļoti laba ideja, ļoti labā izpildījumā.

Labas literatūras piekritējiem grāmata Leksikons būtu obligātā literatūra. Pārējiem? Pārējiem iesaku par tādiem kļūt. Vismaz ar šo vienu grāmatu.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.