Nosaukums: Latvijas miljonāri bez maskām un jaunais Latvijas 600miljonāru saraksts.
Autors: Lato Lapsa, Kristīne Jančevska
Izdevniecība: Rīgas Viļņi
Gads: 2006
Lappuses: 366

Par grāmatu-
Latvijas miljonāru saraksts cietos vākos, kas sadalīts divās daļās- pirmajā daļā 16 intervijas un otrajā daļā vienkāršs saraksts.

Nekad iepriekš man šie miljonāru saraksti nav izsaukuši interesi- lai arī kur un kā tie tika publicēti. Nebija man interese pētīt kuram šogad ir vairāk un kuram mazāk miljoni kontā vai īpašumos. Šo grāmatu paņemot rokās, es sapratu, ka Latvija ir bagāta zeme- ja jau miljonāru saraksts tiek apkopots šādā lielā grāmatā (A4 formāta lielumā).

Man vienmēr šādas grāmatas ir likušās kā dāvināmās grāmatas- tās ir lielas, pamanāmas un smuki izskatās plauktā. Interese pie tām ir vienreizēja (tādā nozīmē, ka vienreiz lasāma). Protams, var jau šķirstīt un pētīt kas nu kuram ir nācis klāt vai gājis prom. Bet tas laikam īpaši ieinteresētiem tipiem.

Grāmatas lielākais (vienīgais?) pluss ir pirmās daļas intervijas. Kopā ir intervēti sešpadsmit miljonāri un katram tiek veltītās kādas desmit-padsmit lapas. Starp intervētajiem ir Ivars Muzikants, Aleksandrs Lavents, Sandra Peimane, Venjamins Gurēvičs… Atzīšos, dažas intervijas bija pat ļoti interesantas. Varētu pat teikt- uz lieliem darbiem iedvesmojošas. Īpaši izcelt gribētu interviju ar Ivaru Muzikantu- patiesa un jautra saruna.

Diemžēl, trāpījās arī pilnīgi nelasāmas un vienmuļas intervijas. Nezinu vai pie vainas ir pēcintervijas rediģēšana vai autoru nespēja atraisīt bagātniekus uz sarunu.

Grāmatas otrā daļa, kā jau minēju, ir pliks saraksts- kas, vecums, cik pieder, īsa piebilde. Nekas aizraujošs.

Pēc grāmatas izlasīšanas man tā arī nepalika skaidrāka bilde- kas ir miljonāra kritēriji? It kā obligāti nav vajadzīgs 1mlj eiro kontā. Vien pietiek ar tik vērtu zemesgabalu vai uzņēmumu, kam apgrozījums ir ar septiņiem cipariem (laikam). Gan jau saraksta veidotājiem ir savs štuks tajā lietā jo ne pirmais un ne pēdējais vietējo miljonāru apkopojums.

Man jau liekas, ka šādas intervijas vairāk piestāv nedēļas žurnālu formātam, bet, ja jau mums ir tik daudz bagātu cilvēku, tad jau laikam tas ir likumsakarīgi, ka iznāk šādas grāmatas. Katrā ziņā, ja nākamreiz pirms šāda saraksta būs intervijas, tad droši vien, ka es tās izlasīšu. Lai zinātu, kur miljoni sākas.

Šīs, kā arī citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.