Nosaukums: Latviešu leģions. Varoņi, nacisti vai upuri?
Autors: Andrievs Ezergailis.
Izdevniecība: Latvijas vēstures institūta apgāds
Gads: 1998
LPP: 128

Par grāmatu-
No Amerikas Savienoto Valstu Nacionālā arhīva kara noziegumu izmeklēšanas materiāliem 1945-1950.

Tā nu sanāca, ka īsi pirms 16.marta pabeidzu lasīt grāmatu un izdomāju, ka varētu uz šo datumu izlasīt kaut ko par leģionāriem. Tā, lai sanāktu tāda kā tematiska lasāmviela un pie reizes izglītotos.
Grāmatu ”Latviešu leģions. Varoņi, nacisti vai upuri?” par ļoti simbolisku samaksu iegādājos Latvijas Okupācijas muzeja rīkotajā izpārdošanā. Pie reizes tiku vēl pie pāris grāmatām (par tām citreiz).

Patiesībā, šo grāmatu varētu dēvēt par dokumentu apkopojumu. Pie tam, šie dokumenti sākotnēji tika apkopoti angļu valodā. Un tikai tad, kad pamanīja latviešu lasītāju lielo interesi, tad to pārtulkoja latviski.

Laikam jau tikai ievads bija tāds literārs veidojums, jo pārējās piecas daļas veidoja dažādi dokumenti no kara un pēckara laikiem- uzsaukumi, pavēstes, memorandi, vēstules, lēmumi… Laikam arī otrā nodaļa bija bez dokumentiem- tāds vēsturisks īss kurss par situāciju 1943.gadā, leģionāru vēsturi.

Varētu būt, ka izklausās sausi un garlaicīgi, bet tas tikai izklausās- īstenībā visi šie dokumenti parāda latviešu leģionāru ceļu no iesaukšanas, kas oficiāli skaitījās brīvprātīga, bet dzīvē bija ”iesaukums vai karatiesa”, līdz bēgļu un filtrācijas nometnēm. Kur viņi gaidīja sabiedroto lēmumu par viņu statusu. No vēstulēm var redzēt, ka aktīvu aizstāvību leģionāriem veica Latvijas Sarkanā krusta direktors Liepiņš.

Ik pa laikam informācija pārklājās, bet tas dēļ dokumentu īpatnībām- bija jāuzsver, ka latviešu leģionāri tika iesaukti nelikumīgi, nebija pielīdzināmi vācu SS vienībām, neveica noziegumus, bija pakļauti vācu komandieriem, utml. Un kā no zvēresta redzams- tika izveidoti tikai cīņai pret boļševismu.

Bija interesanti lasīt kā dažādi vēsturiskie dokumenti parādīja vienas vai otras varas centienus un patiesos nodomus gan pret leģionāriem, gan Latviju.
Katrā ziņā interesants un izzinošs vēsturisko dokumentu apkopojums, kas ļauj papildināt zināšanas savas valsts vēsturē.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.