Nosaukums: Latviešu leģions.
Autors: Arturs Silgailis
Izdevniecība: Austrālijas Latviešu Balva Jaunsargiem un Militārās literatūras apgādes fonds
Gads: 2006
LPP: 360

Par grāmatu-
Grāmatā atspoguļota Otrā pasaules kara laikā latviešu leģiona dibināšana, formēšana un kaujas gaitas.

Iepriekš lasīju, ka Silgaiļa grāmata nav ņemama nopietni, jo ir pārāk tendencioza, pārāk vienpusēja un kas tik vēl. Labākā iespēja pārliecināties par šīs grāmatas nopietnību, ir to izlasīt. Tāpēc arī ”Latviešu leģionu” iekļāvu šī gada lasāmajā sarakstā.

Par to nopietnību un tendenciozitāti man grūti spriest, neesmu vēsturnieks, bet, manuprāt, nekā nenopietna te nebija. Grāmata diezgan sausā valodā atstāsta faktus — kas komandējis, kur karojuši, kā atkāpušies un kādi ieguvumi vai zaudējumi. Nekas tāds, kā dēļ būtu jārauc deguns vai jāšūpo galva. Protams, ik pa laikam no kopējā maisa izspraucās kāda glorificējoša adatiņa par vienu vai otru lietu, bet nekas tāds, kas varētu ietekmēt kopējo ainu.

Tieši sausais teksts un lietišķā valoda bija par iemeslu grūtajai ielasīšanai — likās, ka lasu kādu kara atskaiti, kuru vēl grūtāk uztveramu padara biežie saīsinājumi (btr., ptš., v.v., vplkv., apm., rt., dzn., gkl., u.c.). Pamazām gan ielasījos un jau ap vidu likās, ka lasu aizraujošu grāmatu par karu. Protams, te atkal jākož rokā (savā), ka pietrūkst kāds dazums zināšanu, lai varētu labāk izsekot un saprast tos notikumus, kuros tika ierauti tūkstošiem latviešu zēnu un vīru.

Grāmatā ir vairākas nodaļas un katrā sīki aprakstīti dažādi jautājumi par leģionu — tapšana, apgāde, atalgojums, gaisa spēki, būvbataljons, atkāpšanās, Kurzemes aizstāvēšana. Tāpat ir daudz fotogrāfiju, karšu, shēmu un citu uzskates materiālu.
Neskatoties uz lietišķo stilu, grāmata lasās ļoti raiti un ar pieaugošu interesi.

Grāmata labi parādīta latviešu tautas mīlestība savai dzimtenei un tās traģēdija Otrā Pasaules kara laikā, kad tā tika ierauta starp divu lielvaru dzirnakmeņiem. Interesanti, bet noteikti prasās izlasīt vēl kādu grāmatu par šo pašu laika posmu, lai varētu labāk visu salikt pa plauktiņiem.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.