kultūra un sabiedrība

Nosaukums: Kultūra un sabiedrība. 1. un 2. grāmata.
Autors: Zigmunds Freids
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2016
LPP: 536

Sigmund Freud- Kultur und gesellschaft.
Tulkojums latviešu valodā- Igors Šuvajevs

Par grāmatu-
Zigmunda Freida darbu apkopojums, kuros aplūkotas cilvēka eksistences tehnikas un kuri iezīmē kultūras jeb sabiedrības psihoanalīzi.

Abas šīs grāmatas bija tāds lēns un nesteidzīgs piedzīvojums gudrā un prātīgā pasaulē, kur bezmaz katra rindiņa vēstīja ko jaunu un interesantu.

Freids šajās grāmatās aplūko dažādus tēmas- sākot ar kariem, masu psiholoģiju, incestu un beidzot ar tabu un totēmu.
Nezinu vai vēl kādreiz pieķeršos šīm grāmatām tā no vāka līdz vākam lasīšanai, bet skaidrs, ka tāpat kā Freida ”Sapņa interpretācija” fragmentāri pārlasu, arī šīs grāmatas tiks pāršķirstītas. Un droši vien nāksies to darīt ar zīmulīti un blociņu pie rokas, jo fakti, domas, zināšanas, acīmredzamais un neticamais, un… un tādu un, te ir pārpārēm. Visu uzreiz saprast pagrūti. Kur nu vēl atcerēties un sagremot.

No pirmās grāmatas kaut kā visvairāk uzrunāja tieši beigās esošā vēstule Einšteinam (zem virsraksta ”Kāpēc karš?”) Pat īsti nevaru izskaidrot kāpēc. Laikam ir kāda slēpta burvība noklausīties divu dižgaru sarunā (šinī gadījumā- monologā).

Otrā grāmata iesākās ar tabu un incestu. Tabu tēma vispār bija kaut kas tāds, kuru varētu apzīmēt ar pamatīgu acu atvēršanu vai apvāršņu paplašināšanu. Tur tik smalki tika vērpts par senajiem tabu, totēmiem, dieviem, lāstiem un paražām. Un tā doma, ka pieskaršanās valdniekiem, kuri skaitās tabu, bija nāvīgs pasākums viņu padotajiem. Tāpēc, mazpamazām valdnieki un karaļi norobežojās no pavalstniekiem pilīs un aiz mūriem. Tāpēc ir ceremonijas, tradīcijas utt. Tur arī tam visam aug kājas.

Nešaubos, ka prasīgs un zinātkārs lasītājs atradīs te daudz ko sevis pilnveidošanai un izglītošanai. Un nevajag baidīties no Freida. Viņš liek lasīt lēni un uzmanīgi. Liek domāt un aizdomāties. Un rezultāts ir visu pūliņu vērts.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.