Nosaukums: Krieva āda.
Autore: Dace Rukšāne.
Izdevējs: Dienas Grāmata.
Gads: 2020
LPP: 222

Par grāmatu
Meldra un Emīlija. Meita un māte, kurām abām jāizdzīvo grūtais pēckara laiks. Meldra vēl maza, Emīlija vēl jauna. It kā abām visa dzīve priekšā, bet kāda tā būs, to viņas nezina, pat, ja mēģina to veidot un kārtot.

Reizēm nākas padoties labo atsauksmju priekšā. Tieši tā es nonācu pie ”Krieva ādas”- viss tviteris savulaik priekā šūmējās, ka nospriedu- es ar izlasīšu. Nepagāja i ne divi gadi, kad izlasīju ar. Un piekrītu labajām atsaucēm- grāmata patiešām ir interesanta, sarakstīta labā valodā un nav ne miņas no tā, kas mani baida šodienas latviešu literatūrā (pliekanums un plakanums). Varbūt skanēs pliekani no manas puses, bet šis darbs tīri vai tā kā pamudina vēlreiz pamēģināt atgriezties pie svaigākajiem latviešu autoru darbiem.

Krieva āda” stāsta par mātes un meitas dzīvi īsi pēc kara. Emīlija, apprecējusies un kara laikā pazaudējusi vīru, viena audzina Meldru. Lai arī laukos viņai ir salīdzinoši laba dzīve, viņa, kā jau augstās skolās gājusi rīdziniece, vēlas tikt uz pilsētu. Tāpēc viņa izvēlas saistīt savu dzīvi ar Vili, kuru gan nemīl, bet visu laiku piecieš. Dzenoties pēc labākas dzīvošanas viņa visu laiku atduras pārdomās- par maz mīlestības, par maz laika veltīts bērniem, par maz draugu, par maz dzīvots sev.

Grāmatā attēlotā dzīve nav viegla un tā salauž pat stiprākos, tāpēc nākas lauzt solījumus, pārkāpt principus un melot apkārtējiem. Bet ko darīt, ja visi apkārt zog, dzer, šmaucas un haltūrē. Kur vienam dzīvokli piešķir bez rindas, bet otram jāmitinās puspagrabā. Kad jāizvēlas darbs, kur var dabūt produktus haltūrām un studijas, kas tuvāk mājām, ne sirdij.

Šis bija ļoti labs ceļojums laikā un to laiku cilvēku iekšējā pasaulē, kurā viegla dzīve bija vien tiem, kuri to bojāja citiem. Kur nu vēl divām jaunām sievietēm, kuru mīlestību un attiecības centās ierobežot politika, vide un nacionāla rakstura sāpe.

Pāris vietas man gan likās nenoslīpētas, jo manā prātā to laiku pasaule un tās darbības principi izskatījās mazliet savādāk, bet jātic vien rakstniecei, jo stāsts tomēr ir būvēts uz pamatīgas intervēšanas un izpētes pamatiem.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.