Sveiks

Nosaukums: Krietnā kareivja Šveika dēkas Pasaules karā
Autors: Jaroslavs Hašeks
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2013
LPP: 473

Par grāmatu
Šveiks ir īstens savas zemes un armijas patriots- viņš visu cenšas izdarīt pēc labākās domas un sirdsapziņas, bet kā par spīti vienmēr labajam, naivajam un jocīgajam vīrelim viss sanāk mazliet greizi.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata Krietnā kareivja Šveika dēkas Pasaules karā.


”Padevīgi ziņoju obrlajtnanta kungs”- šī frāze, tāpat kā tās lietotājs, noteikti liekams vienā rindā ar tādām frāzēm un to teicējiem ”Un tomēr viņa griežas”, ”Būt vai nebūt”, ”Arī tu, Brut”….

Šveiks ir kaut kas unikāls. It kā kaitinoši muļķīgs un ar saviem neizsmeļamajiem atmiņu piemēriem apnīkstošs, bet tajā pat laikā viņa naivās zilās acis un tikpat naivais teļa skatiens, lasītājā notur to jautrību un mīlestību pret šo varoni, ka neviens, pat obrlajtnants Lukašs nespēj uz to dusmoties. Lai gan par pēdējo runājot- viņam iemeslu dusmoties netrūka. Droši vien būtu viņš zinājis, ko viņam feldkurāts Kacs paspēlē kārtīs, nemūžam nepiekristu šādam darījumam.

Šveiks ir apbrīnojami dumjš un tikpat apbrīnojami veiksmīgs. Laikam viņa veiksmei pamatā ir tas, ka apkārt ir tikpat dumji tipi. Lai arī ne kā Šveiks- oficiāli atzīti par idiotiem. Pateicoties Šveika vaļsirdībai un nekontrolētai centībai, viņam izdodas tikt līdz frontei. Nu, gandrīz tikt. Par fronti laikam būs jālasa nākamajā grāmatā (ceru, ka iznākšana nav aiz kalniem).

Šveikā ir pilns ar labām domām, jautriem pastāstiem, smieklīgām situācijām un ironiskiem skatiem uz tā laika armiju un tās virspavēlniecību. Šī grāmata ir kā gadsimtiem izturēta klasika tikai ar daudz cilvēciskāku un daudz jautrāku skatu.

Viņš ir kā simbols parastam cilvēkam, kuram dzīvi virza visi citi- priekšniecība, kaimiņi, ārsti, nejaušības, muļķīgas kļūdas un pārpratumi. Un Šveiks vēsā šveika mierā to tā arī pieņem. Un tajā pat laikā viņš neatlaidīgi virzās uz savu mērķi. Cīnās par sevi un savu dārgo obrlajtnantu.

Kareivis nedrīkst ne no kā bīties. Pat ja viņš kaujas laikā iegāžas atejā, viņam tikai jāaplaizās un jācīnās tālāk.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.