Nosaukums: Kinderlande.
Autors: Mavils.
Izdevējs: Liels un mazs.
Gads: 2022
LPP: 304

Markus Mawil Witzel- Kinderland., 2014.
Tulkojums latviešu valodā- Ieva Lešinska

Par grāmatu
Mirko Vacke mācās 7.klasē un, lai arī mazs augumā un cenšas klausīt vecākus, viņam ļoti gribas iegūt vienaudžu atzinību. Viegli tas nav, bet talkā nāk galda tenisa turnīrs un paralēlklases jaunpienācējs. Bet Mirko nākotnes plāni draud sabrukt- ir 1989.gads un vecāki plāno bēgt no VDR uz Rietumvāciju.

Tagad domāju- es šo grāmatu izlasīju vai izskatīju? Komiksiem jeb grafiskajām novelēm tā teksta daļa nav baigi izvērsta- uz katru lapu vien pāris teikumu. Bet bildes ar ”jāizlasa”. Laikam jau palikšu pie ”izlasīju”.

Un ko tad es izlasīju? Izlasīju par pionieru organizāciju, bailēm, nabadzību, atstumšanu, diskotēkām… un nokļuvu bērnībā, kad bija jādod zvērests stājoties pionieros, kad par sliktām sekmēm un uzvedību tur neuzņēma, kad vecāko klašu puikas pataisīja sīkos par mūžīgajiem pionieriem (savilka kaklautu tā, ka bija teju neiespējami attaisīt), kad visi staigāja formās un bailes un komunistiskais entuziasms pamazām saplaka. Parādījās donaldiņi, turbo un dermatīna botas. Un aizvien biežāk pionieru kaklauti tika ‘’aizmirsti’’ mājās…

Mirko Vackes nejauši izdzird, ka vecāki plāno bēgt uz rietumiem. Lai arī Mirko plāni draud sabrukt, viņam pietiek prāta par to nevienam neteikt. Izņemot jaunajam draugam no paralēlklases, jo viņam tēvs aizmuka uz turieni. Par to arī jauno klasesbiedru neuzņem pionieros. Toties viņš labi spēlē galda tenisu. Ap galda tenisu grozās teju visa skolas dzīve- ir par ko parunāt, ir ar ko aizņemt starpbrīžus un ir iespēja pacīnīties ar lielajiem. Lai arī ar aprīkojumu ir švaki, skolēniem galda teniss ir notikums. Notikums ar kuru var kompensēt bailes no bargās krievu valodas skolotājas (viņa ari pionieru vadītāja) vai citu izklaižu trūkumu.

It kā vienkāršs stāsts un nekas tāāāds jau tur nenotiek, bet bija interesanti. Un dažbrīd tiku arī pie kādas sentimentālas jautrības devas. Patika gan pats stāsts, gan uzzīmētā pasaule.

Lai arī grāmatas beigās ir laba ilustrēta vārdnīca, šaubos vai jaunā paaudze noķers briesmīgo ”to laiku” sajūtu. No otras puses- varbūt arī nevajag, jo katrai paaudzei savas izjūtas. Katrā ziņā šī vārdnīca palīdzēs labāk saprast, kā bija tad. Un vēl šī vārdnīca parādīs, cik dziļi autors veidojis šo komiksu- kas bija fonā, kas un kā tika pateikts. Ir interesanti arī pašam pārbaudīt, ko esi pamanījis un ko esi sapratis. Ir vērts pievērst uzmanību arī detaļām.

Bija doma iedot arī meitai palasīt, bet nospriedu, ka pāris gadus pagaidīšu- komikss tomēr ir sanācis gana nopietns. Gan jau būs piemērotāks brīdis.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.