Karels Čapeks

Nosaukums: Karš ar salamandrām

Autors: Karels Čapeks

Izdevniecība: Latvijas Valsts izdevniecība

Gads: 1952

LPP: 232

Karel Čapek – Válka s mloky .,1936.

Tulkojums latviešu valodā- Anna Bauga

Par grāmatu-

Kapteinis van Tochs Zondu arhipelāga saliņā atklājis kādu saprātīgu abinieku kopienu. Drīz viņš saprot, ka šīs salamandras ir ne tikai apķērīgas, bet arī izveicīgi pērļu zvejnieki. Kapteinim rodas ideja šīs salamandras aizvest uz citām salām, lai tās turpinātu pērļu ieguvi. Abinieki ātri vairojās un pamazām viņu skaits ievērojami pieauga. Tad cilvēki saprata, ka var salamandras izmantot ne tikai pērļu ieguvē- viņām iedeva instrumentus, iemācīja runāt un lika strādāt dažādus zemūdens darbus.

Salamandras ātri mācījās un nu, lai darbi raitāk ritētu, viņām iedeva arī dinamītu ar kuru spridzināt zemūdens klintis.

Ja es vēl zinātu, kāds vai kādi bija tie iemesli manai izvēlei lasīt Čapeku. Droši vien kaut kur blogos atradu pieminam, tad nu arī sapratu, ka man jāizlasa. Priekšzināšanu nekādu, vien paļāvos, ka būs laba fantastika un varēšu lasīt par to, kā cilvēki izcīna grūtas kaujas ar no Visuma atlidojušām ķirzakām. Kā var noprast no augstākminētās anotācijas- biju visai tālu savos paredzējumos no grāmatas satura. Izņemot to, ka romāns bija labs.

Zondu arhipelāgā noenkurotā kuģa kapteinis I.van Tochs nevar pierunāt iezemiešus nirt pēc pērlēm, jo tur, redz, mītot velni. Tad nu kapteinis pats dodas izpētīt situāciju un atrod tur salamandru koloniju. Jau pirmajā acumirklī viņš saprot, ka abinieki ir ļoti apķērīgi un spēj darboties ar darbarīkiem. Tad nu viņš apgādā salamandras ar nažiem, lai tās varētu vērt vaļā gliemežvākus un piegādāt viņām pērles.

Sala ir pārapdzīvota ar salamandrām un van Tochs savāc vairākus īpatņus, lai dotos uz nākamo salu. Salamandras vairojas ļoti ātri un strādā veikli. Tā vairākus gadus braukājot, salamandrām ir jau ļoti daudz koloniju un viņu skaits ir ievērojams. Tad cilvēki saprot, ka salamandras var apmācīt arī citiem darbiem- tiek nodibināts trests, kurš vadā salamandras, pārdod tās, izīrē, apmāca un pat veido tādas kā salamandru kategorijas- salamandras celtnieki, strādnieki un salamandras kareivji.

Tā kā vairākas valstis apbruņo savas salamandras piekrastes aizsardzībai, tad arī pārējās valstis cenšas savas salamandras apbruņos un apgādāt ar ieročiem un sprāgstvielām.

Pamazām, vairāku gadu laikā, salamandru skaits pārsniedz cilvēku skaitu līdz pat 20 reizēm. Tās ir izglītotas, cilvēku domāšanu pārņēmušas, labi bruņotas un spēj brīvi pārvietoties zem ūdens, kur cilvēku spējas ir loti ierobežotas. Un viņām nepieciešama jauna dzīves telpa, kuru ir aizņēmis cilvēks.

Sākumā viss gāja raiti- uzrakstīts labi, lasu ar interesi, bet te- vienā brīdī sāk likties, ka šitā nu gan nav fantāzija! Labi, saprātīga salamandra ar zinātnisko grādu un kaut ko vēl ir fantastika. Bet pats darbs vairāk velk uz jautro pusi- tā smalki apņirdz cilvēku un viņa vājību visu kontrolēt un pārdot, saraust vairāk naudu un nedomāt par sekām. Vai arī autors smalki čakarē tādu lasītāju kā es- cer uz fantastiku, bet dabonu taisni ģīmī ar cietajiem vākiem- še, verdzība, rasisms, kapitālisms, koloniālisms… tā konkrēti ar cietajiem vākiem pa abi vaigi.

Jau sāku apsvērt domu neļaut par sevi ņirgāties un likt grāmatu nost, bet kā tu liksi- ir interesanti un varbūt te tiek smalki savīti žanri. Kā rezultātā vēstījums varbūt būs pavisam cits. Un tā arī bija- neviens neņirgājās, tikai smalki iepina ironiju par cilvēku, kurš sevi kronējis virs visām radībām un kuram nu ir pamatīgas ziepes no ķirzakām. Ne tur zemestrīces, meteorīti, ne kodolziema (labi, pēdējais tajos gados tas vēl nebija aktuāli), bet ķirzakas. Pie tam iznēsātas paša azotē ar ķirzakfīreru priekšgalā (ja paskatās uz tiem gadiem, tad visnotaļ precīzi uzbūvēta nākotnes perspektīva).

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.