Matiuss

Nosaukums: Karalis Matiušs Pirmais.
Autors: Janušs Korčaks
Izdevniecība: Pētergailis
Gads: 1999
LPP: 272

Janusz Korczak- Król Maciuś Pierwszy., 1922.
Tulkojums latviešu valodā- Voldemārs Meļinovskis

Par grāmatu-
Desmitgadīgais Matiušs pēc sava tēva- karaļa, nāves, kļūst par valdnieku. Viņam valsti palīdz pārvaldīt dažādi ministri. Pamazām Matiušs pamana, ka viņam liekas nepareizas daudz un dažādas lietas un viņš nolemj veikt reformas- piešķirt bērniem šokolādi, ierīkot šūpoles, bērniem atpūtas namus un izveido bērnu parlamentu. Tā kā pirms tam mazais Matiušs varonīgi cīnījies karā, tauta viņu mīl un reformas pieņem. Bet pamazām kaimiņu karaļi noskaņojas pret viņu un ar viltu un nodevību nolemj uzbrukt mazā Matiuša karaļvalstij.

Turpinot apgūt savu šī gada lasāmsarakstu, varu izsvītrot šo grāmatu no saraksta Bērnības sadaļas. Grāmatu ”Karalis Matiušs Pirmais” tur ievietoju pēc tam, kad Lolitas Čigānes blogā pamanīju nelielu atstāstu par šo grāmatu. Sapratu, ka tā ir vēl viena (droši vien laba) grāmata, ko bērnībā palaidu garām un nu tā kļūda jālabo.
Ir sajūta, ka bērnībā tā man būtu ļoti patikusi, jo te ir viss, ko mazs puišelis var vēlēties- būt par karali, pieeja saldumiem, karošana, rīkošana, ceļošana, briesmas un varonība.

Matiušam ir tikai desmit gadi, kad nomirst viņa tēvs un atstāj mazo bāreni par karali. Matiušam palīdz ministri, bet tie ar pārsvarā domā tikai par sevi un saviem pienākumiem, atstājot Matiušam vien formālu pienākumu parakstīt vienu vai otru papīru. Matiušam tāda dzīve nepatīk- viņš daudz labprātāk ietu ārā spēlēties ar citiem bērniem, bet to karalis nedrīkst. Etiķete neļauj. Nejauši Matiušs iepazīstas ar Feļeku- pāris gadu vecāku puiku, kurš ir nolēmis doties karā. Matiušs viņam pievienojas un abi, parādīdami varonību un izdomu, palīdz sakaut slikto kaimiņu karaļu armijas.

Pēc atgriešanās mājās Matiušam ir jāveic reformas, bet tām pietrūkst naudas. Tāpēc viņš dodas bīstamā ceļojumā pie cilvēkēdājiem, lai aizņemtos no viņiem zeltu.
Kamēr Matiušs veic reformas, tikmēr viņa valstī tiek iesūtīti spiegi, kuri dara visu, lai Matiuša karaļvalsts aizsardzības spējas būtu vājākas. Arī bērnu parlaments sāk dumpoties. Un tur jau vairs nav tālu līdz nodevībai un karam.

Grāmata, kā jau bērnu auditorijai domāta- vienkāršiem teikumiem un bez liekiem aprakstiem vai dziļiem skaidrojumiem. Arī notikumu gaita ir tāda, lai patiktu bērniem- mazais karalis izlemj un dara, nebaidās, viss viņam izdodas un kļūst par visu mīlētu varoni. Un būtu izdevies vēl vairāk, ja ne sliktie un nodevīgie pieaugušie.

Vienīgais, kas mani pārsteidza- beigas. Tās nebija gluži tādas, kādas bērnu grāmatās pierastas redzēt. Tādas skumji cēlas. Un ja vēl zināms, kādas beigas bija pašam autoram (nepameta savus bērnunama audzēkņus vienus pašus, kad nacisti tos sūtīja uz gāzes kamerām), tad liekas, ka tās ir divtik cēlas.

Varbūt pieaugušos šī grāmata neuzrunās tā kā bērnus, bet, ja ir vajadzība ieteikt kādu grāmatu mazajiem lasītājiem, tad Karalis Matiušs Pirmais būtu pašā laikā. Ļoti labi derētu bērnam arī kā vakara priekšā lasāmā grāmata- īsas nodaļas, laba morāle, azartiski piedzīvojumi.

P.S.
Varbūt slikti meklēju, bet izskatās, ka turpinājums ”Karalis Matiušs uz vientuļās salas” savu latvisko piedzimšanu nav piedzīvojis.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.