Kaleidoskops

Nosaukums: Kaleidoskops
Autors: Rejs Bredberijs
Izdevniecība: Zinātne
Gads: 1966
LPP: 220
Sērija: Piedzīvojumi un zinātniskā fantastika

Ray Bradbury
A Medicine for Melancholy. 1959.
The Illustrated Man. 1958.
Tulkojums latviešu valodā- R.Koka un O.Sarma

Par grāmatu-
Reja Bredberija stāstu izlase no diviem viņa krājumiem – ”Tetovētais” un ”Zāles pret melanholiju”.

No 2016.gada lasāmā saraksta nolēmu izsvītrot kaut ko Fantastikas pasaulē sērijas- no plaukta paņēmu pirmo, kas pagadījās. Un pagadījās Reja Bredberija stāstu krājums. Grāmatiņa maza, plāna, kā jau visas (gandrīz) šīs sērijas grāmatas. Un nevar saprast vai ātri izlasījās tāpēc, ka interesanta vai tāpēc, ka plāna. Laikam jau šoreiz abi varianti der. Lai gan daži stāsti vairāk likās vairāk naivāki kā interesantāki.

Kaut kā īpaši pie sirds gāja stāsts ”Betona maisītājs”, kur marsieši izdomā doties uzbrukumā Zemei, bet cerētā kara vietā viņus sagaida ar runām, ziediem un kārtīgu viesmīlību. Izrādās, Zeme visus savus ieročus ir likvidējusi un dzīvo miermīlīgu dzīvi. Bet marsiešiem tas tikai vairo aizdomas. Tā viņi tur dzīvojas starp zemiešiem, dzer alkoholu un tiek pierunāti kristīties. Pamazām Zeme viņus viesmīlīgi bez ieročiem pieveic ar ”miermīlīgo” dzīvi.
Vēl bija pāris labi stāstiņi, kas likās galvastiesu pārāki- Ikars Mongolfjē Raits; Viņi bija tumšu ādu, zelta acīm; Nakts pirms pasaules bojā ejas.

Laikam jau katrā stāstā varēja atrast kādu labu domu vai epizodi, kas tikai vairoja prieku par izlasīto grāmatu. Tāds labs, vieglas fantastikas kokteilītis, ko nesteidzoties iemalkot starp kādām biezākām un/vai sarežģītākām grāmatām. Noteikti ir vērts atstāt plauktā pārlasīšanai.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.