Nosaukums: Juris Podnieks. Vai viegli būt elkam?
Autors: Tatjana Fasta
Izdevniecība: Kontinents
Gads: 2011
Lappuses: 335

Par grāmatu-
Grāmata par Juri Podnieku. Par viņa dzīvi, darbiem un mīklaino bojāeju.

Laikam retais Latvijā nebūs dzirdējis Jura Podnieka vārdu. Un vēl mazāk būs tādu, kuri neko nebūs dzirdējuši par viņa filmām (vismaz vienu- Vai viegli būt jaunam, gan jau zinās ikviens).

Pirms grāmatas man Juris Podnieks bija kā tēls no Atmodas laikiem. Jaunības dienās biju dzirdējis par filmu Vai viegli būt jaunam un kādā atmiņu nostūrī ir fakts, ka viņš noslīka kādā ezerā. Viss!

Grāmata man pamatīgi izmainīja skatu par viņu. Pirmām kārtām kā cilvēku. Otrām kārtām kā kino cilvēku. Treškārt- kā personību. Tagad arī man ir žēl, ka viņš noslīka (oficiālā versija). Pirms tam vienkārši neapjēdzu ko mūsu valsts ir zaudējusi.

Ja kāds teiks, ka grāmata taču pacieš visu un jebkuru cilvēku var pacelt tādā saulītē, ka ikvienu var uzcelt uz pjedestāla. Piekrītu, sarakstīt var daudz ko, bet šoreiz ir stipra pārliecība, ka uzrakstīts ir tieši tā, kā arī bija. Ne pa labi, ne pa kreisi. Var just, ka autore bija atdevusi grāmatai visu sirdi un dvēseli un, ka Podnieks viņai nebija vienkāršs, kaut kur satikts režisors.

Grāmatā ir divpadsmit nodaļas un katru no tām iesāk kāds Jura Podnieka teiciens, kuri ir gana spilgti un gana spēcīgi, lai pilnīgi droši atrastos blakus kādā aforismu grāmatā ar Igo, Balzaka, Velsa teicieniem…

Kas īsti ir brīvība? Cilvēks ir brīvs tad, kad viņam nav variantu. Lūk, man nav izvēles. Es varu tikai filmēt un nejūtu, ka varētu izvēlēties vēl kaut ko. Tā ir brīvība.

Vai arī viņa slavenais teiciens, kuru viņš izteica aizstāvot Miglinieku un Vētru:

Vispirms es esmu cilvēks, un tikai pēc tam latvietis!

Nez kā uz šādu jautājumu atbildētu šodienas latvieši?

Lasot grāmatu ”Juris Podnieks. Vai viegli būt elkam?”, pārņēma neliels komplekss, ka no Jura Podnieka darbiem faktiski neko neesmu redzējis. Jālabojas (sazinājos ar Podnieka studiju- tur var iegādāties dvd ar viņa filmām).

Ja arī jūs ar Podnieku un viņa daiļradi esat mazāk pazīstami, tad grāmata pilnīgi noteikti jūs iepazīstinās ar izcilu personību.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.