Nosaukums: Jelgava 94
Autors: Jānis Joņevs
Izdevniecība: Mansards
Gads: 2013
LPP: 312

Par grāmatu
Toreiz, 1994.gadā ne tikai Kurts Kobeins sarūpēja sev lodi, bet arī Jelgavā bija pusaudži, kuri gribēja nostāties pret. Un nostāšanai labi palīdzēja ne tikai Kobeina mūzika. Arī gari mati, saplēsti džinsi, un smaga mūzika…


Visur, kur internetā trāpījos uz Jāņa Joņeva grāmatu ”Jelgava 94” es nekur nemanīju sliktas atsauksmes. Visu bija tika cildinoši un slavinoši teksti. Protams, tas kalpo kā kārtīgs pamudinājums pārliecināties pašam- vai tiešām ”Jelgava 94” ir tik laba?

Izlasot ir vien jāpiekrīt visam pozitīvajam, ko raksta un saka par šo grāmatu- tā tiešām ir ļoti ātri lasoša, jautra, asprātīga un labā valodā uzrakstīta. Un nav svarīgi cik tur ir atmiņas, cik vēlme, lai tās būtu atmiņas, cik taisnība, cik sapnis.
Īstenība, tas viss var arī būt izdomāts. Sapnis. Bet tajā pat laikā viss tik reāls un mazliet pat uzjundīja ogles atmiņu pelnos.
Lai gan ne man kāda saistība ar Jelgavu, ne grāmatā minētiem personāžiem, ne arī tur dominējošo mūziku.

Bet stāsts jau nav par to- stāsts ir par to ceļu, kas paredzēts katram noiet nedaudz vēlākā dzīves sākumposmā. Kā nu kuram tas izdodas, tas katra paša ziņā. Jelgavā bija tādi ceļa gājēji, kuri nesmādēja alu, ”ķirzakas smaidu”, cigaretes, tumšo mangali… Un viņi visi vairāk vai mazāk ir sastopami grāmatā ”Jelgava 94”.

Jāatzīst, ka diezgan daudz lappuses bija skatītas vairāk no apreibināta skatu punkta, kur dažādu dziru ietekmē tiek runāts par attiecīgā brīdī ienākušu tematu vai arī iets pa tikpat attiecīgā brīdī atrastu ceļu.

Man patiess prieks par autora spējām šo stāstu, kas pamatā ir kādu četru gadu griezums, pasniegt tik sakarīgā valodā- prieks baudīt katru lappusi. Jā, bija vēl izrakstīšanas/atcerēšanās vērti citāti, bet tie visi piemirsās tikt piefiksēti. Vienkārši- lasīšana aizrāva un nebija ne laika, ne miera, kamēr neaizvēru vākus.

Izlasiet. Iesaku. Patiešām izlasiet. Jūs taču bijāt pusaudzis tajos gados? Tad noteikti izlasiet. Varbūt esiet pusaudzis tagad? Protams, jums ir jāizlasa.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.