Nosaukums: Internāts.
Autors: Serhijs Žadans.
Izdevējs: Jānis Roze.
Gads: 2022
LPP: 256

Сергій Жадан “Інтернат”., 2017.
Tulkojums latviešu valodā- Māra Poļakova

Par grāmatu
Paša ir skolotājs. Dzīvo Ukrainas austrumos kopā ar tēvu un māsu. Vēl arī ar māsasdēlu, bet viņš atrodas internātā. Sākoties karam, Paša dodas pēc māsasdēla. Bet tā kā īstais brīdis ir nogulēts, tad viņam jādodas ceļā, kad jau sākusies aktīva karadarbība un pārvietoties ir gan apgrūtinoši, gan bīstami.

Šī nu bija tā grāmata, kuru nevarēju nelasīt, jo Žadans jau kādu laiku latviešu grāmatniecībā ir teju visur. Izdevniecības viņu izdod, blogeri viņu slavē, portāli viņu intervē un vēl izmanās nodēvēt par Nobela prēmijas literatūrā kandidātu (lai ko tas arī nozīmētu).

Pēc vienas grāmatas it kā nedrīkstētu spriest, bet vispār jau taisnība viņiem ir- Žadans ir ļoti labs. Vismaz šajā grāmatā es pabiju ļoti skarbā un pārliecinoši reālā vidē. Lai arī ‘’ceļojums’’ uz internātu ilga vien dažas dienas, bija sajūta, ka esmu ievilkts iekšā līdz kaulam- visas domas piesūkušās ar bailēm, aukstumu, vēlmi izdzīvot un nepadoties. Tas nebija vienkāršs ceļojums no punkta A līdz punktam B. Te nācās izbaudīt ļoti plašu kara un bezcerības gammu- no kara veidotām ainavām līdz cilvēka esības trauslumam.

Grāmatas pusē tu saproti, ka vēl jau notikumi ies uz priekšu un lappuses vēl rāda, ka stāsts nebeigsies, bet lasītais izslēdz jelkādas cerības un gaidas, ka te kāds sagaidīs rītdienu. Pat nākamā stunda nevienam nav garantēta. Karš sevī ievelk visus, bet ārā laiž vien reto.

Īpaši skarbi sita tieši apkārtējā vide un notikumi- apraksti par karavīriem, viņu sejām, fizkultūrieša mēteli, internāta bērniem, stacijā sabēgušajiem ļaudīm… te varēja pamatīgi sajust kara elpu un to netveramo robežu, kuru pārkāpjot, pats vari nokļūt šādā ellē.

Grāmatā ir ļoti laba valoda- skarba, tieša un ļoti pārliecinoša. Ne mirkli nav jādomā, ka kaut kas ir pārspīlēts vai atrauts no realitātes. Pat nezinu, kas bija vairāk- bauda vai sāpes lasīt. Sajūta, ka izlasītais dvēseles stīgām pa vienai vien noloba izolāciju un visas šīs sajūtas tiek noliktas zem sloga, lai norūgst. Grāmata nav viegla, bet noteikti ir tā vērta.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.