Nosaukums: Ievads kristīgajā meditācijā
Autors: Juris Rubenis
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2008
Lappuses: 118

Par grāmatu-
Īss ieskats tajā, ka Kristu var iepazīt arī meditējot.


Šo grāmatu savam 2013.gada lasāmajam sarakstam pievienoju ar domu, lai uzzinātu, kādu grāmatu ir sarakstījis Juris Rubenis (cilvēks, ko ļoti cienu un viņa uzskatus respektēju) un kāda tad tā kristīgā meditācija īsti ir.  Nebija plāna pašam pamēģināt. Un pēc izlasīšanas varu teikt, ka nebūs laikam ar. Vismaz tuvākajā laikā.
Bet manā nemēģināšanā nav jāvaino grāmata. Tieši otrādi- grāmata bija krietni interesantāka kā sākumā biju gaidījis. Tikai pēc izlasīšanas sapratu, ka tas nav priekš manis. Lai to visu sāktu un tam būtu kāda jēga, tad cilvēkam droši vien vajadzētu atrasties uz krietni augstāka plauktiņa nekā es.
Grāmatas vienīgais mīnuss laikam ir tā pārlieku lielā pieturēšanās pie sarežģītā. Priekš ‘’ievada’’ tai vajadzēja būt krietni vienkāršākai ar krietni vienkāršākiem vārdiem un paskaidrojumiem. Es saprotu, ka nevajag nolaisties līdz kādam pamatskolas līmenim, bet, manuprāt, varēja novienkāršot.

Nākotnes kristieši būs kontemplatīvi kristieši, vai kristiešu nebūs nemaz.

Grāmata sastāv no divām daļām- kas ir meditācija un – kā meditēt.
Pirmajā daļā aprakstīti dažādi jēdzieni, meditācijas fāzes, kristīgās meditācijas vēsture uc. Interesanti, pamācoši un noderīgi. It īpaši uzrunāja nodaļa par trīs likteņiem. Spēcīgi.
Otrā daļa laikam man nebija tik noderīga, jo, kā sākumā minēju- nebija un arī neradās doma nodarboties ar kristīgo meditāciju. Bet tāpat izlasīju.

Nobeigumā, pie pamācībām, bija arī daži zīmējumi ar meditācijai ērtākām pozām, jo ne visi spēj uzreiz ”pacelt” lotosa pozu. Tādiem tiek piedāvāta puslotosa poza vai birmiešu poza. Ja arī tas pa sarežģītu, tad droši var meditēt sēžot uz krēsla.
Īstenībā- meditēt vari vienalga kā un vienalga kur. Galvenais ir sēdēt ar taisnu muguru un praktizēt dziļo (vēdera) elpošanu.

Meditācija palīdz pārspēt ego, izmantojot noteiktu disciplīnu, lai cilvēks varētu nonākt līdz savam patiesajam es.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.