Umberto Eko- Iepriekšējās dienas sala

Nosaukums: Iepriekšējās dienas sala
Autors: Umberto Eko
Izdevniecība: Jānis Roze
Gads: 2014
LPP: 478

Par grāmatu-
Notikumi risinās 17.gadsimta vidū. Jauns itāļu dižciltīgais Roberto della Grīva pēc kuģa avārijas nokļūst uz pamesta kuģa, kurš stāv noenkurots netālu no salas. Uz kuģa ir pārtika, eksotiski putni, augi, bet nav neviena dzīva cilvēka un nav arī iespējas tikt līdz salai.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Umberto Eko- Iepriekšējās dienas sala.

Iepriekšējās dienas sala ir mana otrā tikšanās ar Umberto Eko- sāku ar Rozes vārds. Jūtu, ka pie šīm divām tikšanām neapstāšos- ir viņam grāmatās kaut kas pievelkošs un aicinājošs.

Arī šajā stāstā Eko pievilka. Ar to, ka lika domāt līdzi. Pat pamatīgi. Lika saprast un iedziļināties tajā ko lasu. Te nederēja ”pārskriešu ar acīm pāri lappusei”. Te bija jāsaprot un jābūt gudram.

Pamazām, nodaļu pa nodaļai, saprast kā Roberto nokļuvis uz kuģa. Kā viņš meklējis meridiānu. Un vai to atradis. Kas ir Ferrante un kāpēc viņš tā ietekmēja Roberto dzīvi. Un galu galā no kura skatu punkta un kurā laikā top tas stāsts un stāsti stāstā- ja nesaputrojos, tad laikam trīs līmeņos.

Eko mūs aizved ne tikai ceļojumā uz pamestu kuģi un neapdzīvotu salu. Viņš meistarīgi mūs mētā gan no iepriekš notikušām kaujām par pilsētu, galma intrigām, spiegu spēlēm, Bībeles motīviem, dažādām tā laika teorijām un pavisam neprātīgām teorijām. Un tas viss veido stāstu- palēnām šķetināmu un palēnām atkožamu. Un vēl visu laiku tiek turēta intriga par salu- vai viņš tiks līdz vakardienai?

Grāmata nelasās ne viegli, ne ātri. Bet te laikam mans paša nopelns, jo nācās lasīt saraustīti un nelielās devās. Droši vien ielasoties uz pāris stundām efekts būtu vēl labāks. Bet, neskatoties ne uz ko, lasītājs tiek atalgots- Iepriekšējās dienas sala ir interesanti pasniegts stāsts ar lielu informācijas apjomu, ka jūties ne tikai izlasījis labu grāmatu, bet saņēmis arī pamatīgu vielu pārdomām.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.