Nosaukums: Grēcīgā Ābeļdārza iela
Autors: Luīze Dautija.
Izdevniecība: Kontinents
Gads: 2016
LPP: 446

Louise Doughty- Apple Tree Yard., 2013.
Tulkojums latviešu valodā- Dina Kārkliņa

Par grāmatu-
Ivonna Kārmaikla ir veiksmīga zinātniece, kura tiek aicināta gan uz lekcijām augstskolās, gan sniegt savu vērtējumu dažādiem jautājumiem parlamentā. Vienā no šādām reizēm viņa sastop svešinieku. Ļaudamās mirkļa kaislībai, viņa nenojauš, ka pavisam drīz tas iekustinās notikumus, kuri kā lavīna viņu novedīs līdz tiesai apsūdzēto solā.

Turpinu deldēt savus detektīvtrillerīšus- šoreiz kārta pienāca kādas dāmas sarakstītam stāstam par kādu citu dāmu, kura mazliet atlaida un…. un tālāk jau ikdienišķais miers pagalam. Un ne tikai miers pagalam.

Ivonnai ir nedaudz virs piecdesmit un viņas ikdiena rāmi rit savu ierasto gaitu- pašas karjera zinātnē nostabilizējusies un virzās taisni, vīram ar zinātniskā karjera iet augšup, bērni lieli un jau savā dzīvē. Bet kaut kas tomēr pietrūkst, ja jau satikšanās ar nepazīstamu kungu, viņā atmodina samīlējušās divdesmitgadnieces sajūtas un tālāk jau kaisle, melošana, slepenas tikšanās un viss, kas ar to saistīts.
Diemžēl šie sānsoļi liedz viņai meklēt taisnību brīdī, kad tas būtu jādara. Bet, ja vēlas saglabāt ģimeni un savu statusu sabiedrībā, tad ir jāklusē. Bet klusēšana sāp. Un iekšā grauž. Grauž tik tālu un ilgi, ka vadzis lūzt un nākas spert radikālu soli.

Jau lasot, man piezagās jautājums- vai tik es nelasu galīgi ne man domātu grāmatu? Nu labi- ”galīgi” varētu būt pārāk smags vārds, bet kaut kas uz to pusi noteikti bija. Jo visu laiku, kad vien godātā un cienītā zinātniece sāka savus kaisles gājienus un prātojumus, tā gribējās nopūsties- jau atkal! Nu cik var!? Te šķērsielā, te pagrabā, te auditorijā… Nemaz neatlika laika ne trillerim, ne detektīvam.

Jā, beigās jau pie līķa tika. Un tika arī pie nojausmas, ka būs arī gājiens ar zirdziņu. Visa spriedze un detektīvs! Lai gan man gribētos teikt, ka lasītais vairāk jau bija nevis trilleris, bet romantisks neprāts- kad visa domāšana saiet reproduktīvajos orgānos un pēcākie gājieni nav īsti saprotami nevienam. Arī lasītājam.

Epizodiski jau bija pamanāmi tādi kā spriedzes momenti un lasīšanas azarts, bet ļoti ātri tie aprāvās, jo autorei vairāk gribējās pievērsties romantiskākām pārdomām. Pieļauju domu, ka citiem (citām?) lasītājiem tas netraucētu un viņi patiešām izbaudītu visu to, kas tika sarakstīts uz ceturtā vāka, bet man jāsaka, ka šoreiz netrāpīju.

Grāmatas vērtējums: 4/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.