Nosaukums: Gals un sākums
Autors: Rainis
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 1996
LPP: 104

Sērija: Vajadzīga grāmata

Par grāmatu-
Raiņa dzejoļu krājums, kas pirmo reizi iznāca 1912.gadā.

Šoreiz ar vienu grāmatu šauju pa diviem sarakstiem- izsvītroju gan 2017.gada lasāmā saraksta grāmatu, gan arī no Latvijas kultūras kanona.

Grāmata ir ļoti plāna, bet iekšā ir tik pamatīgs apjoms, ka grūti vārdos izteikt. Pamazām sāk likties, ka esmu iemācījies mīlēt Raini. Skolas laikā ne tuvu nebiju Rainim pieķēries un viņu vairāk nelasīju, kā lasīju. Arī šis krājums, atceros, ka bija jālasa un stundās jāķidā. Bet, ja atmiņa neviļ, tad es ne to lasīju, ne ķidāju. Vai nu noslimoju, vai vienkārši ignorēju. Ko lai saka- nespēja mani pamatskolā skolotāji pievest pie literatūras.

Pēc krājuma izlasīšanas mēģināju salīdzināt savas domas ar pausto Latvijas kultūras kanonā, bet skaidrs, ka līdz Gunta Bereļa aprakstītam man bija patālu. Tik pareizi izteikties par dzeju vēl nemāku. Tāpēc man jāapmierinās ar vienkāršo un visiem saprotamo- ļoti uzrunājošs un emocionāli piepildošs dzejas krājums. Tāda dvēseliska lidināšanās starp mirkšķinošām zvaigznēm un rasas lāsēm. Laikam arī tā kopīgā latviskā sakne dara savu, jo neviens ārzemju dzejnieks tā nav uzrunājis, kā latviešu dzejdari. Un sāk likties, ka manā dzejdaru sarakstā Rainis sāk dzīt Skujenieku.

Noteikti ir vērts lasīt. Un piebilde skolēniem- izmantojiet to mirkli, kad jums skolā skolotāji stāsta un skaidro šo darbu. Tā ir iespēja paņemt kādu vērtīgu daļiņu līdzi turpmākai dzīvei.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.