Nosaukums: Galapagu salas
Autors: Kurts Vonnegūts
Izdevniecība: Tapals
Gads: 2001
LPP: 272

Kurt VonnegutGalāpagos.,1985.
Tulkojums latviešu valodā- Jānis Elsbergs

Par grāmatu-
Pa visu pasauli izdaudzinātais kruīza ceļojums uz Galapagu salām ar kuģi ”Darvina līcis” tomēr tika atcelts- pasauli pārņem finanšu krīzes vilnis. Cilvēkiem draud bojāeja. Un tā arī piepildījās.
Par laimi, dažādu gadījumu rezultātā, kuģis ”Darvina līcis” pameta ostu un devās savā ceļojumā. Tiesa, ne tuvu ar paredzētajiem pasažieriem un apkalpi, bet ar to pietika, lai izglābtu cilvēci.

Šogad Vonnegūta maratona pavasara posmu nokavēju- mazliet pārrēķinājos un sapinos. Tā gadās! Bet galvenais jau ir piedalīties un der arī Kosmonautikas diena. Procesa nepārtrauktība tiek nodrošināta un šajā posmā izvēlējos lasīt Galapagu salas. Laikam varu teikt, ka šī bija smieklīgākā no šobrīd lasītajām Vonnegūta grāmatām.

Pasauli taisās pārņemt iespaidīga finanšu krīze, kurai sekos kari un cilvēces iznīcība. Glābiņa nebūs nevienam un nekur. Izņemot, protams, tos dažus īpatņus, kurus parasti cenšas nekur nepieminēt un neizcelt. Un no kuriem neviens nespētu uzrakstīt Bēthovena 9.simfoniju.
Dažādu iemeslu dēļ, viņi visi nonāk uz jau izlaupītā kruīza kuģa un sāk savu paradīzes braucienu uz dullo. Gala beigās brauciens beidzas pie kādas salas, kura nu būs cilvēces jaunais šūpulis.

Jautri un trāpīgi bija teju viss- sākot ar spoku, Mandaraksu, citātiem, dialogiem, tēliem, cilvēces turpināšana ar pirkstu… un turpinām uzskaitīt visu pārējo no grāmatas.

Man neizdevās izšķirties, ko es galu galā lasu- Darvina teorijas vai Bībeles reverso (tiešā, pārnestā un trāpīgā nozīmē) atstāstu? Vai abu divu?
Autors savā manierē ar humoru vērpj stāstu par to, kā dažiem paveicās būt īstajā vietā un vēl vairākiem paveicās, ka viņi tajā vietā nebija. Par to, ka cilvēkam lielākais traucēklis ir smadzenes. Lai gan te būtu jāsaka- bija. Kā nekā stāsts ir par to, kas notika pirms miljons gadiem. Tagad, kad pagāja tie miljons gadi pēc finanšu krīzes, cilvēkiem vairs nav jāuztraucas par lielām smadzenēm, finanšu krīzēm vai apdegšanu saulē. Tas viss vairs nav. Piršana gan vēl ir.

Ļoti labs, jautrs un elegants darbs, kuru noteikti derētu kaut kad piedzīvot vēlreiz.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.