Nosaukums: Gads Provansā
Autors: Pīters Meils
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2012
Lappuses: 294

Par grāmatu-
Grāmatas autora piedzīvotais gada garumā pēc pārcelšanās no Anglijas uz Francijas dienvidu reģionu Provansu.


Kur nu vēl labāka iespēja pagarināt mūsu īso vasaru ar patiešām vasarīgu un optimistiski siltu romānu par dzīvi nelielā lauku pilsētiņā. Vai labāk būtu teikt- ciematiņā?
Lai gan- vienalga kā to sauc, jo uzsvars tomēr likts uz laukiem. Lauku miers, kas epizodiski pārtop par lauku kņadu. Lauku dzīve, kas autoram tomēr ir mazāk laucinieciska. Lauku cilvēki, kas reizēm nomainās ar pilsētniekiem.

Jau ar pirmajām lapām autors savu grāmatu pasniedz tādā vienkāršā un pierastā viegla humora piesātinājumā, kas caurvij visu grāmatu. Un jautrību autors spēj saskatīt visā un ikvienā. Humors ir labestīgs un nebūt ne uzbāzīgi traucējošs, kas liecina, ka autoram vai nu patiešām ir pozitīvs skats uz dzīvi Provansā vai arī labi uztrenēts stils. Ne tur kāda miņa par dusmām vai stresu, lai gan iemeslu varētu atrast. Viss tiek darīts vēsā franču mierā. Pat māja tiek remontēta apaļu gadu un būtu remontējusies vēl tikpat ilgi, ja ne iepazītā vietējo mentalitāte un autora sievas viltība.

Bet tas remonts ir tikai fons. Pamatā uzsvars ir uz ēdienu un ēšanu. Pie tam pamatīgs uzsvars.
Katrā nodaļā, kuras ir smuki sadalītas pa mēnešiem un ļauj labi iepazīties ar Provansas dzīvi katrā gadalaikā, ir pamatīga deva ar ēdieniem un vīniem. Vai arī vīniem un ēdieniem. Un galvenais, ka pavisam neliels uzsvars ir likts uz pašgatavotām maltītēm, bet gan lasītājs tiek vadāts pa lielākiem un mazākiem ēstūžiem visneiedomājamākās vietās- vai tā būtu pamesta stacija vai kāds pavisam nomaļš ciematiņš. Un visur autors tiek pie tāāādas maltītes, ka lasītājam gribot negribot ir jāiet paēst vai vismaz pavirināt ledusskapis.

Tāpat ēdiens dominē gan rīta tirgus apmeklējumā, gan pērkot maizi maiznīcā.

Var just, ka ikkatrā lappusē autors ar visu sirdi un dvēseli parāda, ka priecājas un ne mirkli nenožēlo savu lēmumu pārcelties no Lielbritānijas uz 200 gadus vecu māju Provansā. Un pateicoties tam, lasītājam ir tieši tikpat liels prieks izbaudīt dzīvi Provansā gada garumā.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.