Nosaukums: Fokuss pokuss.
Autors: Kurts Vonnegūts.
Izdevējs: Tapals.
Gads: 2002
LPP: 308

Kurt VonnegutHocus Pocus.,1990.
Tulkojums latviešu valodā- Jānis Elsbergs

Par grāmatu
Jūdžins Debss Hartke cietumā gaidīja tiesu un uz dažādiem pieejamiem papīra gabaliņiem rakstīja savas piezīmes. Pamazām papīrīšu daudzums krājās, līdz Jūdžins nolēma, ka tā būs grāmata. Grāmata par to, kā viņš no Vjetnamas kara veterāna, kļuva par Tārkingtonas koledžas fizikas pasniedzēju un vēlāk par priekšnieku cietumā, kurš tika pārcelts uz šo pašu koledžu. Un tas nav parasts fokus, pokus, filimokus! Vienkārši te bija tualetes podi.

Kā nu solīts rakstienā par Titāna sirēnām, šodien, par godu Vonnegūta 100.dzimšanas dienai- otrs rakstiens par viņa grāmatu Fokuss pokuss. Un ar šo Vonnegūta maratons noslēdzies. Bija jautri! Bet sīkāk kādu kopsavilkumu vēlāk (laikam).

Vonnegūta darbus bija ļoti viegli lasīt, bet Fokusu Pokusu bija vēl par kārtu vieglāk- interesanti notikumi, smieklīgi atgadījumi, kolorīti tēli, paradoksālu gadījumu ķēde, tuberkolozes klepus..khe…khe… Nevaru beigt sajūsmināties par autora talantu savīt tik smalku notikumu virpuli īsās piezīmēs un tajā pašā laikā to visu spēt noturēt rāmjos. Un rāmjos te bija ko turēt- vesela varza melno cietumnieku, traka sieva un sievasmāte, jocīgi japāņi, atpalikušas bagātnieku atvases koledžā un visam pa vidu kopoties kārs Vjetnamas kara veterāns. Ja visu šo pamatīgi sajauc ar melno humoru, politnekorektumu, satīru un dievs zina ar ko vēl, tad sanāk… ļoti laba grāmata.

Jūdžins kā galvenais tēls ir vienkāršs un ne ar ko īpaši neizlecošs amerikānis. Viņam tik dažreiz [ne]paveicas atrasties ne tajā vietā un starp jocīgiem cilvēkiem. Šoreiz vēl fonā ir daudzie japāņi, kuri izpērk amerikāņu īpašumus, uzņēmumus un cietumus. Jo japāņi, atšķirībā no vietējiem strādā, domā un dara to par kārtu lētāk. Amerikāņiem pašiem nav laika- viņiem jākaro, jāuzstājas televīzijās, jāšķiro cietumnieki pēc rasēm un jāupurē savs veselais saprāts. Un tādu, kas to upurējuši, Amerikā ir vairumā- kur vien paskaties, tur kāds jau priekšā. Tīrs materiāls, spēj tik pierakstīt.

Nevajag uztraukties par sieru, kuru esi aizmirsis ielikt ledusskapī. Kas gan ar dārgu un smirdīgu sieru var notikt tāds, kas ar to jau nav noticis?

Tas, ka daži no mums māk lasīt, rakstīt un drusku rēķināt, vēl nenozīmē, ka esam pelnījuši iekarot Visumu.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.