Ikstena

Nosaukums: Dzīves stāsti.
Autors: Nora Ikstena
Izdevniecība: Atēna
Gads: 2004
LPP: 118

Par grāmatu-
Stāstu krājums ar deviņiem stāstiem.

Tagad jau labais tonis prasa, lai no Ikstenas lasītu ”Mātes piens”, bet man ar to toņa ievērošanu nekad tā īsti nav gājis. Laikam gaidu, kad būs triloģija gatava, tad arī lasīšu. Vai nelasīšu, ja garastāvoklis teiks ko citu. Vēl jau ar;i jāievēro mana lasāmā saraksta vēlmes un šoreiz tieši tas bija pie vainas, kāpēc lasīju viņas stāstu krājumu ”Dzīves stāsti”.

Teikšu gan, ka šoreiz tie stāsti tādi mazāk ar dzīvi, bet vairāk ar nāvi saistīti. Proti, kā sarunājuši, tie diezgan noteikti virzās uz dzīves nāvīgāko pusi. Vai nu slimība, vai vecums, vai vienkārši grūšas domas. Tā, ka lasi un saproti, ka striķis ar ziepi te ir kā bezmaksas pielikums.

Nē, nebija jau slikti- valoda laba, stāstījums interesants, stāsti dzīvei piemēroti un ticami. Tik tā noskaņa tāda padrūma un dvēseli gruzoša.

Skaidrs, ne jau vienmēr lasītajam jābūt ar gaišu un pozitīvu noti, bet tā, ka viss… Nez, man prasījās līdzsvaram kādu pozitīvāku dzīves stāstu, bet jāpieņem autores viedoklis, ka šoreiz dzīve stāsta to, ko tā grib stāstīt.

Ja man tagad būtu jāizceļ kāds stāsts, tad man kaut kā gribētos palikt pie ”Amariļļi” un ”Lakatiņš baltais”. Abos bija kaut kas tāds, kas nav izstāstāms, bet tikai sajūtams lasot. Tāda literāra atskabarga, kas aizķeras un no laba prāta pati ārā nenāks.

Bet kopumā ņemot- masa bija pārāk vienveidīga, lai varētu (gribētu) izšķirt kādu īpašu stāstu vai tēlu. Pēdējos vispār ir grūti pamanīt, jo viņus pamatīgi pārmāc viņu pašu problēmas un līdz ar to tēli vienkārši izšķīst stāstu fonā.

Laikam jau šī grāmata nebūs tā, kuru gribēsies vēl kādreiz pārlasīt. Varbūt kādu stāstu. Varbūt divus. Bet diez vai kādreiz gribēsies iziet vēlreiz cauri šiem emocionāli nospiedošajiem dzīves stāstiem. Lai gan, ko var zināt- atmiņai ir savdabīga humora izjūtu, kuru tā reizēm liek lietā, lai labi pasmietos par mani.

Grāmatas vērtējums: 7/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.