Nosaukums: Dzelzs pirksti.
Autors: Ausma Roga.
Izdevējs: Zemnieka domas
Gads: 1934
LPP: 128

Par grāmatu
Grāmatā apkopotas divpadsmit Ausmas Rogas noveles un stāsti.

Man mājās ir pamatīga kaudze ar vecām grāmatām no kurām pamazām cenšos tikt vaļā. Dažas ir tādas, kuras izskatās, ka būtu vērts pirms promdošanas izlasīt. Kā, piemēram, šī Ausmas Rogas stāstu un noveļu grāmata.

Bija aptuvena nojausma, kas mani varētu sagaidīt, bet uz tādu gruzonu es nebiju gatavs. Blaumanis ar Nāves ēnā te i tuvu nestāv.

Teju visās novelēs bija pamatīga deva ar grūtsirdību, kas, diezgan standartizētā noveles uzbūvē, lasītājam uzkarina uz kakla pasmagu akmeni. Lasi kā gribi, bet beigās tāpat būs štruntīgi. Ļoti.

Paši stāsti un noveles ir vienkāršas, piegrieztas pēc tā laika- darbs, tēva sēta, mīlestība, tikums, … un tad, kā jau novelē pienākas, nāk tas, kas nu tur nākdams- rupjība, zirga spēriens, bankrots, nāve… it kā diezgan paredzami, bet novelē ‘’Akmens’’ mani gan pārsteidza tas noveliskais pagrieziens. Pārāk jau nu pievilkts aiz matiem, lai tik tas bēdīgais pagrieziens sanāktu.

It kā jau skaidrs- novelēs dzīvesprieku nav ko meklēt. Bet bija neliela cerība par labu valodu, mākslinieciskiem izteiksmes līdzekļiem un kādu kultūrvēsturisku pieskaņu. Pēdējais it kā mazliet bija. Bet tik mazliet. Pārējais bija diezgan pablāvs.

Grāmatas vērtējums: 4/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.