magistrija

Nosaukums: Dzelzs pārbaudījums. Maģistrija 1.
Autors: Holija Bleka. Kasandra Klēra
Izdevniecība: Egmont
Gads: 2016
LPP: 298

The Iron Trial. Magisterium.
Holly Black. Cassandra Claire, 2014.
Tulkojums latviešu valodā- Dace Andžāne

Par grāmatu-
Kolums Hants ir divpadsmit gadus vecs un viņam ir jākārto eksāmeni burvju skolā, jeb kā to dēvē- Maģistrijā. Ja visi bērni ar nepacietību gaida uzņemšanu šajā skolā, tad Kolums tīši cenšas izkrist visos iestājpārbaudījumos. Jo tā vēlējās Koluma tēvs- mags, kura dzīvi un ģimeni izpostīja burvestības, tāpēc viņš no tām cenšas pasargāt savu vienīgo dēlu. Jo tikai retais zina, kas ir Kolums un kāpēc viņa māte mirstot ledū atstāja ieskrāpētus vārdus ”Nogalini bērnu”.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Holija Bleka. Kasandra Klēra- Dzelzs pārbaudījums. Maģistrija 1.

Burvju pasaule ir noslēpumaina un baisa. Pat nežēlīga. Un Maģistrija ir visa ļaunuma sakne- tur burvjus apmāca despotiski pasniedzēji ar nežēlīgām metodēm. Un ne visi spēj pabeigt šo skolu un iegūt aproces. Un ne jau tikai izkrītot eksāmenos. Viņi mirst, pazūd Maģistrijas labirintu gaiteņos, viņus pievārē stihijas… Tā Koluma Hanta tēvs savās retajās un strupajās atbildēs par burvjiem stāstīja savam dēlam, piemetinot, ka arī burvju dēļ gāja bojā viņa māte. Tāpēc viss, kas Kolumam jādara, ir jāizkrīt iestājpārbaudījumos tā, lai neviens meistars viņu nepieņemtu apmācībā.
Un Kolumam tas gandrīz arī izdevās. Pat jāsaka- izdevās izgāzties gandrīz vai ar garantiju.
Tomēr varenākais burvju meistars savā izvēlē nosauca divus izcilākos iestājeksāmenu rezultātu uzrādījušos- Tamāru un Āronu. Un kā trešo viņš, visiem par lielu pārsteigumu, izvēlējās Kolumu.
Tā nu Kolumam netika atstāta nekāda izvēle un viņam ir jādodas skoloties uz šo burvju skolu.
Pamazām Kolums iedzīvojās Maģistrijā un ar mainīgām sekmēm veica uzdotos pārbaudījumus. Atrada draugus, kas viņa ”parastajā” skolā nebija iespējams dēļ viņa kašķīgā rakstura un kājas. Un ar bažām gaidīja Dzelzs pārbaudījumu, jo soli pa solim viņš nonāca pie secinājuma, ka ap viņu ir kāds noslēpums, kas nepavisam neizskatās balts un pūkains.

Jāsaka, ka ”Dzelzs pārbaudījums” ir interesanta grāmata un kā pirmā daļa (no piecām), gaidīšanu uz nākamajām visnotaļ rosinoša. Man ne mazākā mērā nav žēl tās dažas nakts stundas, ko izvēlējos veltīt grāmatai nevis miegam- lasījās ļoti ātri un grāmatas dzinulis ”un kas gan tur notiks tālāk?” ar labi strādāja.

Pirms lasīšanas sevi īpaši neapvārdoju ar ”ehh, kārtējā burvjtīņu grāmata”, jo lasītāja pieredze saka, ka autori spēj pārsteigt ar labu un oriģinālu skatījumu fantāzijas lauciņā arī tur, kur šķietami viss atrodas kāda ēnā. Un tā arī bija šoreiz. Nezinu vai uztvēru pareizo grāmatas noskaņojumu, bet ir sajūta, ka nākamajās daļās būs gaidāms interesants pavērsiens, kas varētu lasītāju mazliet izsist no līdzsvara. Ja ies uz to pusi, tad solās būt jau pavisam oriģināli (vismaz manā lasītāja karjerā. Bet nav ko sadegties pirms laika- mierīgi jāgaida Maģistrijas otrā grāmata).

Dažbrīd gan bija tāda sajūta, ka te kaut kas ir noīsināts vai pielāgots jaunāku gadu lasītājiem, bet tas netraucēja. Kā nekā- grāmata mērķēta vairāk tā kā jauniešiem un nevar taču viņus atbaidīt ar pārlieku gariem un detalizētiem aprakstiem. Bet viss bija gana labi, lai arī pieaugušie nemuktu prom.

Ja nu kādam vecākam ir jāiekārdina savs bērns uz lasīšanu, tad droši viņam var piedāvāt ”Dzelzs pārbaudījumu”- ja ne ar garantiju, tad vismaz droši, ka uz dažiem vakariem bērnam datoru neprasīsies ieslēgt.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.