doktors miegs

Nosaukums: Doktors Miegs
Autors: Stīvens Kings
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2015
LPP: 512

Stephen King
Doctor Sleep
2013
Tulkojums latviešu valodā- Ina Strautniece

Par grāmatu-
Dens Toranss ir izaudzis un viesnīcā Overlook piedzīvotās šausmas viņš cenšas aizmirst gan ar alkoholu, gan narkotikām. Līdz ar to viņam nākas bieži mainīt gan darbu, gan dzīvesvietu. Līdz, kārtējā pārcelšanās reizē, viņš nokļūst mazā pilsētiņā Freizerā. Tur viņš satiek gan draugus, kas uzņemas rūpes pār viņu, gan atrod darbu, kur lieti noder viņa mirdzums.
Un tieši šajā darbā viņš pirmoreiz satiek Ābru. Pareizāk sakot- sajūt. Meiteni, kura vēlāk viņam būs jāglābj no Īstenā Mezgla.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Stīvens Kings- Doktors Miegs

Cik nu mana necilā pieredze ļauj teikt, Kingu vienmēr lasīt ir patīkami- nezini kam vairāk gatavoties vai šausmām, vai spriedzei. Vai abiem. Vai- drīzāk abiem. Šoreiz skaidrības bija mazliet vairāk, jo nesen svaigi lasītais ”Mirdzums” jau ļāva iepazīties ar Deniju un viņa neparastajām spējām. Arī to, ka viņš ar šīm spējām tā īsti nespēja sadzīvot. Un tā kā ābols no ābeles tālu nekrīt, tad arī Denijs gāja tēva pēdās- mēģināja savas problēmas slīcināt pudelē. Un bēguļot. Labi, ka Holorans pirms savas nāves parādīja viņam triku ar lādītēm, citādi, ja vēl tā dāma no 217.istabas viņam dzītos visus šos gadus pakaļ, tad tā bedre būtu stipri dziļāka…

No bedres viņam palīdzēja izrāpties jauniegūtie draugi un Anonīmo Alkoholiķu biedrība. Tā arī Dens būtu mierīgi savu dzīvi vadījis dzīvodams mazā pilsētiņā un pansionāta iemītniekiem ar savu Mirdzumu palīdzot mierīgi un klusi aiziet, ja ar viņu nesazinātos Ābra- divpadsmit gadus jauna meitene ar ļoti spēcīgu Mirdzumu. Pateicoties kuram viņa uzzināja par Īstenā Mezgla eksistenci un viņu nežēlīgo apetītes remdināšanu.

Īstenais Mezgls ir īpatnēju ļaužu kopa, kur pārvietojas pa visu valsti motormājās un medī bērnus, kuriem ir Mirdzums. To viņi dēvē par Tvaiku un, pateicoties tam, viņi ne tikai saglabā savu mūžīgo jaunību, bet arī savas īpašās spējas. Skaidrs- nekas nevar būt gardāks un noderīgāks viņiem, kā viena divpadsmitgadīga meitene ar ļoti spēcīgu Tvaiku. Varēs ne tikai pieēst pilnus vēderus, bet arī piepildīt rezerves kannas.

Lai arī lasot, mani nepameta doma, ka Dena alkoholisms ir lieka un nevajadzīga padarīšana, pēc izlasīšanas ir skaidrs- viss ir nostrādāts tā kā tam jābūt. Un šis alkoholisms labi sasaistās ar Mirdzums notikumiem un deva lasītājam papildus nezināmo jautājumu- vai Dens ies tēva pēdās un dzērumā padosies tiem monstriem un pie reizes apdraudējot meitenes dzīvību, kā savulaik tēvs apdraudēja Dena dzīvību?

Visi pārējie gājieni ir gana viltīgi un pārdomāti gan no labo puses, gan no ļauno. Arī ieroči tika piemeklēti gana asprātīgi un no es-to-nemūžam-neiedomātos arsenāla. Lai gan iedomāties varēja- kaut kas te bija ar no Zaļās jūdzes. Droši vien rūdītāki Kinga daiļrades pazinēji šajā grāmatā atrastu vēl kādas pēdas no citiem darbiem.

Lai arī autors grāmatas sākumā ir mēģinājis viest kādu skaidrību un izskaidrojis šādus tādus jautājumus, nezinu vai es varētu ieteikt šo grāmatu tādiem lasītājiem, kuri vēl nav lasījuši Mirdzums. Noteikti jau ka var lasīt, bet labākai un patīkamākai laika pavadīšanai vajadzētu jau apskatīties kā tas viss sākās.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.