dievi_un_karotaji

Nosaukums: Dievi un karotāji. Pirmā grāmata.
Autors: Mišela Peivere
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2015
LPP: 288


Gods and Warriors
Michelle Paver
2012
Tulkojums latviešu valodā- Ieva Elsberga

Par grāmatu-
Hīlass ir divpadsmit gadus jauns un viņš savā ciemā skaitās ārpusnieks. Tāpat kā viņa dažus gadus jaunākā māsa Izi. Viņi ciemā nav vēlami, tāpēc viņi dzīvo kalnos un gana tur ciema vecākā kazas. Vienīgie draugi viņiem ir suns Škics un valdnieka četrpadsmit gadus vecais dēls Telamons, kurš slepus no pārējiem tiekas ar Hīlasu un viņa māsu.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Mišela Peivere- Dievi un karotāji.

Ar Peiveres darbiem līdz šim nebiju saskāries, tāpēc apjautājos apkārtējiem, lai zināto ko no šīs grāmatas var sagaidīt. Atbildes bija- tā ir interesanta, un – tā ir bērnu grāmata. Tagad, pēc grāmatas izlasīšanas, varu teikt, ka abas atbildes ir pareizas.

It kā jau literatūru nevajag iedalīt pa vecumiem, bet ja tā dalījoši paskatās, tad jā, grāmata vairāk ir domāta jaunākiem lasītājiem. Bet teikšu uzreiz- tā nebūt negarlaikos arī vecākus un nobriedušākus lasītājus. Tā kā vecāki- lasiet paši un dodiet šo grāmatu lasīt arī saviem bērniem.

Grāmata ir par to laika posmu, kad cilvēki tikko sāka iepazīt bronzu un vēl lielai daļai ieroči bija no krama vai obsidiāna. Savā ziņā man ”Dievi un karotāji” atgādināja Nikolaja Kūna ”Zelta aunāda”. Mitoloģija bija mazāk un miršana ar nebija tik biezā slānī, bet tāda Zelta aunādas bērnu versija sanāca. Ar dievu un dievību saredzēšanu, dzīvnieku palīdzēšanu un nemitīgu ziedošanu, pateicību, lūgšanu diviem. Arī bijāšanos no tiem. Un kā gan ne- gan izsauktās zemestrīces un tumsā atlidojošie Niknie, ir gana liels iemesls, lai ievērotu tradīcijas un rituālus.

Grāmata Dievi un karotāji uzreiz sākas ar bēgšanu un iešautu bultu rokā. Hīlasam ir maza iespēja izsprukt dzīvam no Vārnām, bet viņš to izmanto. Ar drauga Telamona palīdzību viņš izbēg no saviem vajātājiem un vēl pirms tam viņš sastop noslēpumaino svešinieku, kurš pirms nāves viņam nodod it kā parastu bronzas dunci. Tā nu Hīlass, bēgdams no vajātājiem, nokļūst Dievietes salā, kur viņš sastop Pirru- ietekmīgās priesterienes meitu, kura ir tāda pati bēgle kā viņš.

Dievietes sala, lai arī skaitās neapdzīvota, sevī slēpj ne mazums briesmu un pārdzīvojumu. Un nevajag vēl aizmirst vajātājus. Gan Pirres, gan Hīlasa.

Dievi un karotāji nebūs tā grāmata, kur meklēt smalki izstrādātus tēlus un detalizētu pasauli. Te tomēr ir laiks, kad daba un dievi bija tuvāk cilvēkam (vai arī cilvēks bija tuvāk dabai un dieviem?) un daži notikumi vienkārši notika tāpēc, ka tā tam bija lemts notikt. Ne vairāk un ne mazāk. Stāstā uzsvars ir uz zēnu, kurš vēlas izdzīvot un atrast savu māsu. Vēl pa vidu viņam jāpiedzīvo skarbi mirkļi un rūgtas vilšanās, bet tāda jau tā vientuļo cīnītāju dzīve ir.

Pirmā grāmata sevi parādīja kā gana aizraujošu un pat priekš pieaugušā lasītāja gana interesantu. Arī nobeigums sola, ka tikpat interesanti notikumi mūs gaida nākamajā ”Dievi un karotāji” daļā.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.