cūkgalva al dente

Nosaukums: Cūkgalva al dente.
Autors: Rita Falka
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2015
LPP: 254

Schweinskopf al dente
Rita Falk
2011
Tulkojums latviešu valodā- Renāte Siliņa

Par grāmatu-
Provinces krimiķa turpinājums ar galveno (vienīgo) mazpilsētas policistu Franci Eberhoferu. Šoreiz viņa uzdevums nav tikai atrast vainīgo, kurš tiesneša Morāčeka gultā nolicis asiņainu cūkas galvu un nosargāt tiesneša dzīvību, bet arī savu veselību. Jo tiesnesis nolēmis apmesties pie Papa un baudīt apsardzi visu diennakti klausoties bītlus un pīpējot kāsi.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Rita Falka- Cūkgalva al dente

Pavisam neilgs laiks pagājis no iepriekšējiem Franča piedzīvojumiem un gandrīz nekas nav mainījies- Ome joprojām gatavo izcilas maltītes un tikai kļuvusi mazliet kurlāka, Leopolds joprojām ir siekalcūķis un Sūzija ir Itālijā. Un vispār- Francim lielākās rūpes sagādā ne noziedzība, bet radinieki. Nu, varbūt šoreiz tā cūkas galva tiesneša gultā ir nopietnāks pretarguments.

It kā jau skaidrs gan noziedznieks, gan motīvs šādiem draudiem, bet tāpat Francim nākas pasvīst, lai virzītos uz priekšu savā izmeklēšanā. Un tas nav tik daudz dēļ mīklām, cik dēļ radiniekiem un Sūzijas, kuru, kā visi mazpilsētas iedzīvotāji uzskata, Francim ir jāatbrīvo no tā itāļa verdzības.

Jau jūtu, ka man šie Ritas Falkas pavārdetektīvi pie sirds iet ne dēļ skaistās valodas vai spraigā sižeta (nekā tāda te nav, un nemaz i nevajag), bet dēļ pieķeršanās. Pieķeršanās tēliem, humoram un provinciāli nesteidzīgam skatam uz dzīvi, kas vieno gandrīz vai visus, kas parādās kādā no šīm grāmatām. Un tas burtiski liek gaidīt nākamās grāmatas ar Franci Eberhoferu, Omi, Papu, Zimmerli un viņa aknusiera maizītēm un, protams, visus pārējos arī.

Lai gan nē, muldu- valoda ir skaista, jautra un epitetiem bagāta. Trāpīgi apzīmējumi un smieklīgi raksturojumi. Kā naglai pa galvu precīzi un līdz ar to viegli pieņemami un uztverami.

Ja grāmatā esošais humors nav svešs, tad varu teikt ar garantiju- šī ir ļoti laba grāmata. Ja jums humors ir no cita žanra, tad tāpat iesaku izlasīt- varbūt grāmata neliksies tik laba, bet jautra un izklaidējoša tā būs noteikti.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.