Ceļojums uz Tralalā

Autors: Vladimirs Kaminers
Izdevniecība: AGB
Gads: 2003
LPP: 140

Die Reise Nach Trulala
Wladimir Kaminer
2003
Tulkojums latviešu valodā- Jānis Krūmiņš

Par grāmatu-
Viņš jau sen gribēja izrauties no Padomju Savienības. Tāda iespēja radās un viņš nokļuva Vācijā, no kurienes paveras plašas iespējas ceļot- var uz Parīzi, Dāniju, Ameriku, Krimu….
Tikai tā ceļošana ir tāda… savdabīga un tūristu ceļvežos neietilpstoša.

Patīk man šie padomju cilvēku atmiņu stāsti. Un te nemaz nav svarīgi cik un vai te maz ir atmiņas- tie stāsti ir forši tāpatās. Pat ļoti forši. Laikam padomju burvību izgaršojušam cilvēkam šie stāsti varētu šķist jo gardāki. Lai gan- domāju, ka patiktu vienlīdz labi visiem.

Vladimirs, kā jau krievs ar lāga dvēseli, cenšas gan pats paceļot, gan palīdzēt citiem. Izmitina savā bēgļu istabiņā viesus no Parīzes, kuri ar savu dzīves pieredzi un stāstiem pamatīgi atvēsina vēlmi doties uz šo sapņu pilsētu (cik gan alus dzerts, sapņojot par šo pilsētu), gan dodas stopējot uz Dāniju, kur iegrimst dīkdieņu paradīzē un pēcāk nav īsti skaidrs- biju Dānijā vai nē, gan palīdz bundestāga deputātam ceļot uz Sibīriju.
Plašākā krāsu palete visām gaumēm.

Tikai maza piebilde- te nav tas ceļojumu stāsts, kur jūsmīgi apraksta pilsētu arhitektūru vai kalnu ainavas. Nē, te uzsvars ir uz dāņu govīm, vācieša meklēšanu Krimā un zupas ēšanu krievu badastreikotāju teltī. Jautri, nebēdnīgi, dzerstoši un visādā ziņā sirsnīgi. Var savilkt seju muļķīgā smaidā un lasīt. Šitā grimase nepazudīs līdz grāmatas beigām.

Ja patīk šādi atmiņu stāsti ieturēti jautrā tonī un ir vēlme atpūsties no kaut kā nopietna vai pamācoša, tad aiziet- šī būs īstā grāmata vienam smaidīgam vakaram.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.