buzz

Nosaukums: [buzz]/troksnis. Triloģijas [geim] otrā grāmata.
Autors: Anderss de la Mote
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2015
LPP: 368

[buzz]
Anders de la Motte
2011
Tulkojums latviešu valodā- Dace Deniņa

Par grāmatu-
Henriks Peteršons pēc, viņaprāt, veiksmīgas Spēles noslēguma, bauda dzīvi slapstoties ārzemēs. Nauda ir kontā, izklaides sev neliedz. It kā varētu bezrūpīgi vadīt savas dienas. Bet kaut kas tomēr velk atpakaļ uz Zviedriju. Un tā nemitīgā baiļošanās par to, ka ieraudzīs kādu ar plānu, pelēku tālruni, kas nozīmēs tikai vienu- Spēle turpinās.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Anderss de la Mote- [buzz]/troksnis

Vai var būt lielāki svētki par sagaidītu grāmatu sērijas nākamo daļu? Ja nu vienīgi vēl ziņa, ka vēl nākamā daļa iznāks pavisam drīz. Tā ir arī ar Andersa de la Motes triloģiju- [geim]/spēle lasīju pirms gada un, lai arī ar nedaudz iebildumiem (kā gan bez tiem!), tā man patika. Un tagad tiku pie nākamās daļas- [buzz]/ troksnis.

Ar nelielu iesildošu ievadu par to, kas bija pirmajā grāmatā, sākas nepārtraukts notikumu virpulis, kurā atkal galvenās lomas spēlē Henriks un viņa māsa Rebeka. Un nav skaidrs vai un cik lielā mērā šis notikumi ir saistīti, jo Henriks laiskojas Tuvajos Austrumos, bet Rebeka strādā par miesassargu ārlietu ministrijā un viens no pagrieziena momentiem notiek tajos pašos Austrumos.

Henriks jau bēguļo vairāk par gadu un pamazām viņa modrība zūd. lai gan viņam jau kopš laika gala ir bijusi vēlme sev nodarīt gauži gan ar dzeršanu, gan citāda veida apreibināšanos. Un viņam tas izdodas. Tik lielā mērā, ka viņš ir spiests doties atpakaļ uz Zviedriju. Tur viņam rodas doma turpināt Spēli. Tikai nedaudz savādāk.

Tikmēr otrā sižeta līnijā Rebeka mocās gan ar problēmām darbā, gan ar sliktiem kolēģim, gan ar noslēpumainu draudētāju un ķengātāju internetā.

Ja Rebeka vēl pūlas tikt atpakaļ uz zaļa zara ar sava prāta un spēka palīdzību, tad Henriks vairāk izskatās pēc tāda haļavšika, kurš vairāk paļaujas uz veiksmi un laimīgo gadījumu, nekā veselā saprāta sastādītu plānu.

Abos gadījumos spraigu notikumu netrūkst un lasītājs ir spiests skriešus mesties abiem personāžiem pakaļ.

Grāmatu [buzz]/ troksnis varētu raksturot ne tikai kā turpinājumu [geim]/ spēle, bet arī kā nākamo līmeni- ja pirmajā vairāk kontrolēja katru spēlētāju, tad te jau tika kontrolēts laukums. Proti- kontrole notiekās internetā, kur ar interneta troļļu, komentāru gūzmu, reklāmu un pērkamu blogeru palīdzību tiek veidotas ziņas, izcelti vai gluži pretēji- noslēpti notikumi.

Tieši šie notikumi grāmatā man likās kā tāda glīta un mūsdienīga rozīnīte- parāda cik uzticama ir šodienas ziņu un notikumu pasniegšana. Tāpat arī cik prātīga ir atsaukšanās uz ”sabiedrības viedokli” balstoties uz internetā pamanīto un turpat komentāros izlasīto.

Grāmata [buzz] ir ne tikai aizraujošs trilleris, bet arī ļoti mūsdienīga un aktuāliem jautājumiem bagāta. Labs turpinājums iepriekšējai daļai un vēl labāks atspēriens nākamajai triloģijas daļai.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.