Nosaukums: Burvju karalis
Autors: Levs Grosmans
Izdevniecība: Prometejs
Gads: 2016
LPP: 428

Lev Grossman – The Magican King.,2011.
Tulkojums latviešu valodā- Vilis Kasims

Par grāmatu-
Triloģijas otrā grāmata.
Visi četri Filorijas valdnieki valdīja burvju zemē, bet Kventinam šī dzīve nesniedza gandarījumu- viņš juta, ka viņam jāpaveic kas vairāk. Viņa Piedzīvojums. Uzbūvējis kuģi, Kventins ar Džūliju devās uz Ārsalu, kur viņi uzzināja par zelta atslēgām un Piedzīvojums varēja sākties. Briesmu pilns Piedzīvojums ne tikai viņiem pašiem, bet visai Filorijai.

Ar turpinājumgrāmatām ir viena nelāga lieta- vai nu tās jāgaida ilgi, vai arī kaut kā nočammājies un pauzes izstiepjās pa garu. Man sanāca pēdējais variants. Pirmo Burvju grāmatu izlasīju pasen. Likās, ka ātri pieķeršu otru un trešo daļu. Tā, kamēr izlasītais silts un svaigs. Nekā!

Otrā daļa nāca pēc pārāk ilgas pauzes. Labi, ka šīs grāmatas sākumā bija tāda kā iesildoša noskaņa un varēju atjaunot failu. Citādi jau likās, ka jāķeras pie pirmās daļas pārlasīšanas.
Pēc otrās grāmatas izlasīšanas steidzos uz bibliotēku, lai arī te pauze neievilktos, bet… bet izrādās, ka Jūrmalas bibliotēkās ir tikai triloģijas pirmā grāmata. Vilšanās un neizpratne (kam interesē tikai triloģijas pirmā grāmata?). Nāksies vien iegādāties pašam.

Kventinam nedod mieru tāda mierīga karaļa dzīve- viņam vajag kustēties un kaut ko darīt. Vēl arī tas, ka Filorijā notiek dīvainas lietas. Tā nu viņš izmanto iespēju doties uz Ārsalu- attālu nostūri Filorijas malā. Džūlija, kura joprojām ir ieslēgusies sevī, dodas viņam līdzi.
Ja pats ceļojums uz Ārsalu bija mierīgs, tad nonākšana atpakaļ uz Zemi Kventinu un Džūliju pamatīgi sabaida- viņi abi grib atpakaļ, bet atgriešanās iespēju nav daudz. Un pa ceļam piedzīvotais, liek viņiem satrūkties vēl vairāk.

Labs turpinājums, lai arī saprotu tos, kuri iestrēguši otrajā grāmatā un nekust uz priekšu. Sākums te padevies mazliet haotisks un pārlieku sagatavojošs- kamēr aizlasās līdz Džūlijas apmācības procesa interesantākajai daļai un Kventina piedzīvojumā sākas mazliet lielāka rosība, tikmēr jau grāmata ir stipri pāri pusei. Bet ir to vērts- viss glīti saliekas pa plauktiņiem, jauni personāži glīti iekļaujas stāstā un tikpat glīti tiek sagatavota augsne trešajai daļai.

Mazliet gan kaitināja dažu tipu uzvedība un likās, ka dažas epizodes netiek izspēlētas līdz galam, bet tas viss ir pieciešams. Tāpat ik pa laikam kaut kas aizķērās tekstā (piemēram, Līksmiņa iespaidīgās krūtis), kas nedaudz nosita ritmu. Bet tikai nedaudz. Grāmata ir laba un apetīti rosinoša izlasīt arī noslēdzošo daļu.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.