Nosaukums: Burvja zeme
Autors: Levs Grosmans
Izdevniecība: Prometejs
Gads: 2018
LPP: 444

Lev GrossmanThe Magician’s Land.,2014.
Tulkojums latviešu valodā- Vilis Kasims

Par grāmatu-
Kventins atgriezās Breikbilā. Nu jau kā pasniedzējs. Bet viņam tur ilgi neizdevās uzturēties- izmests arī no tās vides, viņš piekrīt dalībai aizdomīgā darījumā. It kā nekas grūts- kopā ar vēl dažiem tādiem pat burvju bēdubrāļiem viņam ir jānozog viena lieta. Bet viss, izrādās, nav tik vienkārši.
Tajā pat laikā arī Filorijā neiet vienkārši- jocīgi uzbrukumi, jocīgi notikumi, kas noved pie atbilžu meklēšanas. Diemžēl, tās ne tuvu nav tādas, kas ielīksmotu.

Lēni man gāja ar Burvju triloģiju. Pie otrās grāmatas jau likās, ka apstāšos un nez vai saņemšos, lai sēriju pabeigtu- it kā otrā daļa mani tik ļoti neaizrāva un vēl tās pārlieku lielās pauzes starp daļām. Tas pēdējais gan mana paša vaina- vajadzēja lasīt raitāk un nevajadzēja atlikt uz vēlāku. Tagad, pēc izlasīšanas, saprotu, ka viss stāsts būtu licies daudz saprotamāks un aizraujošāks, ja vien nebūtu pēc pirmās grāmatas taisījis tik lielu pauzi.
Lai vai kā- ļoti priecājos, ka izlasīju visu sēriju. Trešā daļa bija izcila! Ar pilniem apgriezieniem izdzina cauri visai grāmatai.

Kevins, kļuvis par bezdarbnieku, pieņem aizdomīgu darījumu- kopā ar vēl dažiem īpašiem burvjiem veikt pārdrošu uzbrukumu un atņemt kādam pārim ļoti svarīgu portfeli. Un portfelim ir uzlikts nemiesīgais zīmogs. Kas nozīmē, ka atvērt to nav iespējams. It kā. Bet tā kā Kevinam vajadzīga nauda, tad viņš piekrīt.
Tajā pat laikā Filorijā iebrukuši barbari. Parasti viņi tiek noturēti ar burvestības palīdzību, bet Filorijā kaut kas mainās. Eliots un Džanete nolemj uzzināt, kas notiek ar viņu zemi. Atbilde viņus neiepriecina, bet viņi joprojām cer uz brīnumu. Gluži tāpat kā Kevins cer piedzīvot brīnumu un atgriezties Filorijā.

Grāmatā bija viss, ko vien lasītājs var vēlēties- fantāzija, romantika, cīņa, spriedze un humors. Pat simboliskas ainas (atsauces?) no Bībeles. Izcili labs nobeigums burvju dzīvei, kas ne tuvu nav viegla un rozēm kaisīta. Un paši tēli vairāk ir cilvēcīgi, nekā maģijas pārsaldināti, kas ļoti bieži ļauj notikumu gaitu strauji pagriezt pavisam citā gultnē.

Prieks par teju ikvienu tēlu un katra stāstu. Īpaši patika Džanete ar savu tuksnesi- tāds Pelnrušķītes un Bībeles sajaukums ar skaidru bezjēdzības norādi. Vēl patika viena tēla atgriešanās- ar aizvainojumu, naidu un ”iedod-iedzert” filozofiju.

Visas Burvju triloģijas grāmatas, manuprāt, ļoti brīnišķīgi uzsver to smago ceļu (darbs, mācības, neatlaidība un tad tikai mazliet talanta), lai kļūtu par burvi. Nav nekādi abrakadabra simsalabim un viss strādā. Visam apakšā ir smags darbs, kuram jāpakārto visa sava dzīve. Bet tikai tā var piepildīt savu sapni. Un tikai tā var tikt pie savas Filorijas.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.