Nosaukums: Bikini
Autors: Janušs Leons Višņevskis
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2011
Lappuses: 524

Par grāmatu-
Otrais Pasaules karš ir beidzies. Drēzdene nopostīta. Amerikas laikraksti sūta savus korespondentus, lai atainotu kara postažu. Vienā šādā komandējumā Stenlijs, Times žurnālists, satiek Annu. Parastu meiteni, kura pārcietusi kara šausmas, kas vēlās pār Vāciju un kurai bija vectēva mantotais fotoaparāts. Fotoaparāts ar divpadsmit kadriem, kuri izmainīja Annas dzīvi.


Pirmo reizi par romānu ”Bikini” izdzirdēju no Latvijas Radio- tur tika stāstīts gan par šo grāmatu, gan tās autoru Janušu Leonu Višņevski. Ja pareizi atceros, tad bija arī intervija, bet tas nav būtiski, atceros, ka stāstītais mani uzrunāja tā, ka nolēmu- šī grāmata man ir jāizlasa.

Grāmata ”Bikini” ir lēna un pacietīga- bez steigas un grūstīšanās lasītājs tiek ievests kara pēdējo dienu bezcerīgajā pārdzīvojumā, izdzīvojušo pārciestās šausmās un vēlāk jau tiek aizrauts tādā kā pēckara Pelnrušķītes pasakā.
Tikai šoreiz kristāla kurpītes vietā ir fotoaparāts ar divpadsmit kadriem, kuri Annai deva iespēju atvērt vārtus uz pasauli. Un balles vietā ir Bikini atols Klusajā okeānā, kur amerikāņi palūdz vietējos pārvākties uz citu salu, jo… jo vajag izmēģināt atombumbu.

Tas salīdzinājums ar Pelnrušķīti man iesēdās prātā apmēram tad, kad Anna jau ar vienu kāju bija Amerikā. Īstenībā tas viss ir īsts. Īsti, patiesi, skarbi un jā- arī mazliet (ok- pietiekami) romantikas.

Šīs ”balles” laikā, autors ar Annas palīdzību, ļauj lasītājam izbaudīt tādu kā romāna kulmināciju, kurā tiek piedzīvota gan mīlestībā, gan nodevība. Gan prieks, gan bēdas, kuras bezspēcības dēļ tiek izjustas divtik stipri. Un visam pāri atmiņas, kas tev ļauj un liek redzēt visu savādāk. Patiesāk. Izjustāk.

Laikam izklausīšos pēc puritāniska veča, bet vienīgais, kas man grāmatā nedaudz ”maisījās” ir dažviet iepītā erotika. Bija gana smalki pasniegta, bet tajā pat laikā vairāk izskatījās, ka varēja iztikt bez.

Viss pārējais ir tieši pirms ”bravo” un ”biss”- emociju pasaule, atmiņas, tēli, principi utt. Cilvēciski un patiesi.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.